Je li veličina klitorisa nešto o čemu bismo trebali brinuti?

05/09/2020

Unatoč činjenici da ćemo se gotovo svi složiti kako veličina nije bitna (bar iz pristojnosti), uspoređivanje veličine penisa kod muškaraca je već dobro poznat sport, no biste li se iznenadili kad bismo vam rekli da ni žene nisu imune na usporedbe?

Naime, prema Američkom Kongresu Ginekologa, jedna od sedam žena ozbiljno razmišlja o kirurškom smanjivanju labije, no što je s klitorisom – čarobnom točkom za užitak s preko 8000 živčanih završetaka koji nas guraju prema najboljem osjećaju na svijetu? Je li njegova veličina bitna?

Da budemo potpuno iskreni, većina nas vjerojatno niti ne zna smatra li se naš klitoris malim ili velikim, a većina žena, uključujući ni nas, o tome do sad nije ni razmišljala. No, kad bi vam netko rekao da imate mali klitoris, bi li vas to zabrinulo? Što to znači da vaš seksualni život?

Prije svega, mala lekcija iz anatomije: njegov veći dio je onaj koji je unutra i koji ne vidimo. U obliku je jadca i proteže se sve do vaše vagine, te je od iznimne važnosti za postizanje klimaksa. Zapravo, 90 % žena složilo bi se da je on i jedini put do klimaksa.

Stručnjaci potvrđuju kako postoji niz stvari koje im o klitorisu još nisu poznate poput toga je li njegova veličina stvar genetike i utječe li na seksualni užitak. Pogađate, u istraživanje klitorisa nije investirano previše energije, a ni novaca. Ipak, postoji argument koji govori da je veličina doista bitna i to zahvaljujući istraživanju provedenom 2014. godine. Istraživanje je pokazalo kako su žene koje su teško postizale orgazam imale manji klitoris, pozicioniran pet do šest milimetara dalje od vagine, od onih koje nisu imale previše problema s postizanjem vrhunca. No istraživanje nije uspjelo pokazati je li razlog tome doista veličina njihovog klitorisa ili činjenica da su se te žene jednostavno više seksale, a što je moglo dovesti do više razine testosterona i povećati njihov klitoris.

Evo što se događa. Jednom kad postanete seksualni, vaše tijelo proizvodi više estrogena, oksitocina i testosterona. Estrogen povećava naš receptivni libido (onaj koji traži nježne dodire), testosteron povećava naš agresivni libido („Želim te sad“), dok oksitocin pomaže u osjećaju ugode, stvarajući smirenost i želju za tjelesnim odnosima. Sva tri hormona zaslužna su za dobar osjećaj, te povećavaju našu želju za još.

U dovoljno velikim dozama, testosteron može povećati vaš klitoris. Oni s niskom razinom testosterona – nešto što se događa u kasnijim 30-ima ili 40-ima i s velikom razinom stresa – imaju manji klitoris, a s njime i smanjen libido, razinu energije i raspoloženje. Zbog toga postoji opravdana sumnja kako je veličina klitorisa povezana s libidom, no ne i čvrsti dokazi.

„Veličina klitorisa ne bi trebala imati ikakve veze s orgazmom – on počinje u našem umu“, objašnjava Sienna Sinclaire, certificirana trenerica za ljubav, seks i odnose. „Velik broj žena ne može postići orgazam iz razloga koji nisu povezani s klitorisom, nego zato što se ne mogu opustiti i prepustiti užitku. Previše su zauzete razmišljanjem o tome kako izgledaju gole, kako mirišu, o djeci, o poslu, o čišćenju kuće i o tome što sve moraju obaviti.“

Ako mislite da veličina vašeg klitorisa stoji na putu do seksualnog užitka, poradite na povećanju razina hormona. Pronađite načine za smanjenje stresa – ubojice libida, vježbajte i, najvažnije, masturbirajte. Puno. Svaki dan, ako je to moguće.

A što se tiče same veličine? Kad je riječ o našim intimnim dijelovima, nema ispravnog i pogrešnog. „Sve su žene lijepe na svoj način, uključujući i njihov klitoris. Umjesto da se brinete o tome kako vaš klitoris izgleda, koncentrirajte se na sve užitke koje je vaše tijelo sposobno osjetiti, onda kad se tim užicima u potpunosti prepustite.“

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj