Je li seks slađi kada je s osobom koju volimo?

30/12/2019

Neki od nas vjeruju kako je, neki drugi se zaklinju u seks bez emocija. Mišljenje o svemu, kao i uvijek, imaju i znanstvenici...

Istraživanje koje je nedavno provedeno na Sveučilištu Pennsylvania tvrdi kako je seks bolji i uzbudljiviji kada smo zaljubljeni u našeg seksualnog partnera nego kada osjećamo isključivo strast i fizičku privlačnost. Ovo je istraživanje svakako otvaranje jedne zanimljive teme budući da unatoč rušenju mnogih tabua, diljem svijeta i dalje vladaju određene predrasude. Kao na primjer da žene koje su u braku nemaju želje za seksom te da su one koje pristaju na seks, a nisu u vezi - žene upitnog morala.

Prateći tu analogiju, dalo bi se zaključiti da je za žene jedino vrijeme u kojem je prihvatljivo da se seksaju, a bez da ih se smatra promiskuitetnima, zapravo ono vrijeme kada su u vezi. I onda se nametne pitanje je li doista u tim trenucima, kada su osim fizičke privlačnosti u priču upletene i emocije, seks bolji. Mi mislimo da je, a evo što točno o tome kažu znanstvenici.

Istraživanje je obuhvatilo 95 heteroseksualnih žena u dobi između 20 i 68 godina te je pokazalo da seks s osobom u koju smo zaljubljeni nije samo emocionalno, već i fizički ugodnije iskustvo. Još jedna zanimljiva stvar je i ta da je 50 ispitanica smatralo kako ljubav nije predispozicija za seks, a čak 18 njih vjerovalo je kako ljubav i seks nemaju nikakve veze jedno s drugim.

A zašto je točno seks bolji kada smo zaljubljeni u svog seksualnog partnera? Iako znanstvenici još uvijek nisu uspjeli pronaći točan odgovor na to pitanje, povjerenje u partnera, opuštenost te seks kao fizička manifestacija onoga što osjećamo definitivno su neki od razloga. Seks s nekim koga smo tek upoznali možda zvuči uzbudljivo, no mi radije biramo svoje frajere. A sada napokon imamo i znanstvenu potvrdu kao argument!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj