Zašto toliko volimo glumiti neuhvatljive (priznajte, znate i pretjerati)?

18/04/2021

Koliko ste puta bili krivi za ovo?

Novo istraživanje otkrilo je razloge zbog kojih se pravimo neuhvatljive i neosvojive te da nas to, ustvari, može povrijediti. Svaka žena koja je izlazila s frajerom, viđala se s njim ili čak bila u vezi u određenoj fazi pravila se nezainteresirana. Tko kaže da nije - laže! Postoje čak i knjige koje nas tome uče i pomažu nam da se pravimo nezainteresirane za frajera za kojeg bismo se najradije udale i rodile mu djecu!

Pretvaranje i igranje igrica u vezi je toliko normalno da vas nitko zbog toga neće osuditi, čak će vas i hrabriti da tako nastavite - jer ga držite zainteresiranim za vas! Ali, loše vijesti! Nova istraživanja pokazala su da te igrice imaju potpuno suprotan efekt. One će vašeg frajera iz snova, kojeg umarate ovakvim toplo-hladnim ponašanjem, samo udaljiti od vas. 

Odsjek za komunikacije Sveučilišta Depaul u Chicagu i Sveučilište West Virginia proveli su istraživanje u kojem su zaključili da takvim ponašanjem unosimo stres i lošu vibru u svoju vezu, a to najčešće rezultira prekidom.

Sean Horran, asistent na Sveučilištu DePaul, došao je do zabrinjavajućeg podatka. Parovi čak pet puta tjedno, namjerno, uskraćuju pažnju jedno drugome. Uskraćivanje pažnje opravdavaju zadržavanjem strasti. Mi kažemo - igraju igrice! Pet puta tjedno dosta je termina za igranje igrica i čudi nas kako parovi koji su godinama skupa i dalje igraju takve igrice. Doznajemo da onaj koji se prvi javi u malo pripitom stanju dobiva titulu više zagrijanog, ali to nas ne čudi, čuli smo to i ranije.

Istraživanja su također pokazala da to ne radimo iz zločestoće ili potrebe da manipuliramo partnerom. Takvo ponašanje proizlazi iz naše nesigurnosti i potrebe za pažnjom. Strah od odbijanja tjera nas da se ovako ponašamo.

Dakle, igranje igrica, pretvaranje... sve to činimo da bismo se zaštitili! Možda je malo zastrašujuće priznati frajeru s kojim se viđate koliko vam se zapravo sviđa i da uživate u njegovu društvu, ali istraživanja su pokazala da će se frajeru to svidjeti! Naravno, ako je obostrano (a mi u ovom slučaju računamo na to). 

Još nešto što vas može ohrabriti! Gledano sa zdravstvenog aspekta - oni koji dobivaju dozu nježnosti od drage im osobe imaju smanjeni krvni pritisak, ujednačen rad srca, razina kolesterola im je normalna i lakše podnose stres!

Prestanite oklijevati i poklonite nježnost, cvrkućite i budite zaljubljene! Nema u tome ništa loše. Igre ostavite igračima i zaboravite pretvaranje. Zaboravite toplo-hladno, igrajte na toplo, toplije, najtoplije!

Mia Elliott

Novo

Komentiraj