Jedna stvar sve otkriva: Saznajte hoće li vaša veza potrajati

22/07/2021

Ponekad se i matematika čini jednostavnijom od dobivanja odgovora na pojedina ljubavna pitanja. No, što ako ih spojimo kako bi dobili sve odgovore?

Matematičarka Hannah Fry tvrdi kako je pronašla savršenu formulu koja otkriva jeste li pronašli pravu ljubav.

Hannina formula bavi se odnosom muža i žene, odnosno koliko negativno partneri doživljavaju jedni druge. „U vezama u kojima oba partnera sebe smatraju sretnima, loše se ponašanje smatra neobičnim“, kaže Fray. No, u negativnim vezama situacija je obrnuta – loše ponašanje smatra se nekom vrstom norme. „Zdrave veze su optimistične. Ako par iznosi neki argument, oni pretpostavljaju da je to zato što su imali loš dan. U negativnim vezama ljudi automatski pretpostavljaju da je njihov partner zao ili sebičan“, dodaje.

Naravno, u obzir je bitno uzeti i raspoloženja, očekivanja i međusobni utjecaj. Hannah kaže kako su najzdraviji odnosi oni u kojima se kritike javljaju često, a oba partnera slobodno izražavaju svoje mišljenje i iznose svoje probleme i to bez izazivanja ljutnje neke od strana. Umjesto ljutnje, oni će zajedno poraditi na problemu ne bi li pronašli rješenje koje će dodatno ojačati njihovu vezu.

Dakle, uspješna veza ona je u kojoj par zajedno radi na rješavanju problema i negativne situacije iskorištavaju kako bi napravili nešto dobro ili nešto naučili. Oni partneri koji probleme svjesno ignoriraju, ne komuniciraju i odustaju od rasprave prije pronalaska zajedničkog rješenja, vjerojatno nisu u vezi koja će potrajati predugo.

Mia Elliott

Novo

Komentiraj