Dvije osobine koje su ključne za ljubav koja će preživjeti desetljeća!

12/02/2020

Jeste li vas dvoje par koji ima sve što je potrebno za uspjeh?

Još je davne 1986. psiholog John Gottman tvrdio kako je potrebno svega 5 minuta nasamo s parom da procijeni hoće li njihova veza potrajati. On je tada okupio brojne svježe vjenčane parove kako bi proučio njihovo ponašanje te pokušao predvidjeti hoće li ostati zajedno. 6 godina kasnije pokazalo se kako je njegova prognoza bila točna u čak 94% slučajeva.

Tako je, ako je vjerovati ovom iskusnom psihologu, za dugu i uspješnu vezu potrebno da partneri jedno prema drugome budu ljubazni i velikodušni. Naime, Gottman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio kako su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugome parovi s najvećim šansama za opstanak veze. Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, srditi i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gottman i predvidio.

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu nužno otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, no pravu su istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr. Gottman mjerio. Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su dojam kao da su se suočili s opasnim tigrom, a ne nekim tko bi trebao biti njihov životni partner. Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo te su jedno prema drugome ljubazni, nalaze se u emcionalno i psihološki znatno ugodnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj