Sabotira li višegodišnja veza vaš seksualni život?

14/02/2021

Za seksualni život koji nije na vrhuncu na kojemu bi mogao biti prestanite kriviti to što je došao kraj 'medenom mjesecu'...

Svatko tko je ikada bio u dugoj vezi zna da postoje i prednosti i mane kada je seksualni život u pitanju. Bit će tu onih predivnih trenutaka kada ćete uživati u višestrukim orgazmima i redovitom seksu, ali i onih u kojima će najzanimljiviji trenutak vašeg života biti zajedničko gledanje novog nastavka omiljene serije. No nešto ipak čini razliku između parova koji su uljuljkani u pomalo dosadnjikavu seksualnu rutinu i onih koji se ni godinama nakon prvog dejta još uvijek ne mogu zasititi jedno drugoga.
 
Znanstvenici sa sveučilišta u Torontu vjeruju kako sve ovisi o vašim očekivanjima, a koja, kako su oni ustvrdili, mogu ići u dva smjera, i o njima ovisi koliko ćete seksualnim životom biti zadovoljni. Ili možemo vjerovati u seksualni rast odnosno to da za sve, pa tako i sretan seksualni život, treba vrijeme u kojem će se konstruktivno raditi na njemu, ili možemo vjerovati u seksualnu sudbinu prema kojoj smo zadovoljni seksualnim odnosima takvima kakvi jesu, ma kakvi oni god zapravo bili.
 
Studija koja je obuhvatila 1900 ispitanika, kako homoseksualnih tako i heteroseksualnih, došla je do zaključka kako sretniji i ispunjeniji seksualni život imaju oni parovi koji vjeruju u seksualni rast i koji seks ne zadržavaju samo u spavaćoj sobi. Oni su spremni odvojiti seksualni segment od ostalih dijelova odnosa, a što je odlično jer ova druga grupa, odnosno oni koji vjeruju u seksualnu sudbinu smatraju kako se problemi u vezi preslikavaju na probleme u krevetu, i obratno. Ljudi koji vjeruju u seksualni rast ne samo da vjeruju kako mogu raditi na svojim seksualnim problemima, već ni ne dopuštaju da oni utječu na njihovo zadovoljstvo samom vezom.  I baš zbog toga obožavamo rezultate ove studije – jer ne romantiziraju odnose nego nam dapače daju do znanja da je potpuno normalno biti nezadovoljan seksualnim životom. Važno je samo učiniti nešto po tom pitanju!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj