Dragi, a da malo poradimo na našoj vezi?

17/06/2015

Otkad ste upoznali svog partnera, stalno sjedite kod kuće na kauču (ili u njegovu krilu) i ne znate kada ste posljednji put jeli zdravi obrok već ste samo na pizzi i tjestenini. A i društveni život vam je, kao i ljubavni elan, naglo splasnuo. Mislimo da je krajnje vrijeme da porazgovarate sa svojim dečkom i u startu riješite sve probleme

Ne, ne izmišljamo jer imamo crno na bijelo, jer su to dokazala i brojna istraživanja, život u dvoje doista nas čini debelima (i sretnima). Ma nemamo ništa protiv toga da vam je u vašem ljubavnom gnijezdu toliko dobro da ste otkazali teretanu, otkantali frendice, zaboravili šoping, svoje ljubavi i strasti te postali ono o čemu je pjevao John Lennon “The One”. No istraživanja govore i da je pitanje vremena kada ćete pasti u drugu krajnost i čim malo dođete k sebi od početne zaljubljenosti, početi prigovarati svom dragom i okrivljavati ga što ste zbog njega postali lijeni, debeli, nepopularni, bolesni, bez stila, neslobodni, kaotični, siromašni... Bez brige! Riješit ćemo te krizne situacije prije nego što se pretvore u giga problem.


Dragi, zbog tebe sam debela

Priča je poznata – on bi fast food, ćevape i burek, a vi volite makrobiotiku, za koju on pak tvrdi da mu je super, ali kao predjelo. Da biste izbjegli natezanja, pristajete na njegov jelovnik i pet kilograma viška. Posljedica: svađa i neprestano predbacivanje.

Savjet: A tko kaže da odmah morate prijeći na njegovu stranu i usvojiti njegove prehrambene navike? Jednostavno mu objasnite da biste rado nastavili po svome. No to, naravno, ne znači da ćete i njega nastojati preobratiti i danima uvjeravati da je njegov izbor nezdrav jer ćete time postići suprotan efekt. Vaš će dečko sve češće izbivati i jesti vani, a na vaše pitanje “Dragi, jesi gladan?” hladno odgovarati: “Ne, hvala već sam jeo.” Olabavite malo, prihvatite ga takvog kakav jest i moglo bi se dogoditi da i on, ničim izazvan, posegne za vašom salatom, mljac!


Dragi, ograničavaš mi slobodu

Mislimo, super je što vas dečko tako jako voli da bi s vama provodio svaku sekundu, ali u posljednje vrijeme imate osjećaj da ne možete ni udahnuti a da vam ne dođe poruka na WhatsApp ili Viber.

Savjet: Ima li ičeg strašnijeg nego kad bivša partijanerica naleti na kućnog tipa koji ne voli izlaziti? Naravno da ćete ustrajati na obrani svoje slobode, no kako? Za početak, propitajte svoje prioritete – je li vaš ideal dečko koji cijele dane provodi kod kuće? I bi li vama bilo svejedno da ga baš briga kada ste posljednji put bili kod kuće? Nakon toga iskreno porazgovarajte o svojim željama i planovima. Nakon što mu nježno priopćite da ga jako volite, ali da volite i svoju slobodu koja je važna za vaš razvoj i svojevrstan začin odnosa, predložite sljedeće – da ćete uvesti ekskluzivne dane za vas i njega te tu i tamo koji dan koji će biti rezerviran samo za vas i prijateljice. I, naravno, bez njegova mobitela.


Dragi, zbog tebe sam nepopularna

Da tražimo vaš alter ego u svijetu životinjica, on bi bio vuk samotnjak, a vi leptirica koja leti, ne s cvijeta na cvijet, već s partyja na party. Kako ga pokrenuti s kauča ili mu utuviti u glavu da mu nećete pobjeći?

Savjet: Nećemo vam davati savjete kako ga pokrenuti s kauča, jer bi to uključivalo teške poluge, nego kako ćete mu objasniti da vam je društveni život itekako važan i zašto ga se ne biste trebali odreći ako želite uživati u seksu. Da, dobro ste pročitali. Naime, ako vas netko prečvrsto veže uza sebe i ograniči slobodu, to će rezultirati nekom vrstom napetosti koja će se osjetiti i u krevetu. Uostalom, zašto biste se trudili nekoga osvojiti ako ga već “imate” i znate “napamet”. Poznato je da seksualni interesi rastu ako i nakon godina furanja ostanete zasebne jedinke sa svojim interesima, željama i svjetovima.


Dragi, unosiš mi kaos u život

Dok Dnevnik još nije ni završio, vi već zijevate i na pola ste svjesni prognoze, a vaš dragi ide u krevet (i budi vas paleći svjetlo da ne tresne o krevet) tek u tri u noći. Nekoliko sati kasnije vama zvoni budilica i spremni ste za akciju te iskačete čilo iz kreveta dok njega ne možete probuditi ni kantom vode do podneva. Zajednički doručak vikendom? Čista utopija!

Savjet: Nemojte mu se prilagođavati ni u ludilu jer to je najveća greška koju možete napraviti. Iskoristite dan kao što ste isplanirali i pustite lijenčinu da spava. On je taj koji nešto propušta. Uostalom, pa niste kao oni slatki lemuri u zoološkom vrtu koji spavaju deset sati, a kad su budni, leže jedan drugome na glavi kako bi im bilo toplije. I što biste imali od toga da se on ustane rano pa da kljuca tijekom doručka. Učite od iskusnijih koji kažu da ćete više postići ako se suzdržite od komentara i pokušaja da nekoga promijenite. No ono što znaju u zoološkom vrtu jest da ne možete papigu koja spava 15 sati pretvoriti u sovu jer je ritam spavanja duboko zapisan u svakom pojedincu.


Dragi, zbog tebe sam siromašna

Imate dobro plaćen posao, a za to se i dobro naradite, dok je on slobodnjak pa mu stanje na računu varira. No ono što ne varira jest njegovo ponašanje. Čim izađete i konobar vam se približi, on se naglo prisjeti da je zaboravio novac, da mu je kartica pokidana te čeka da se vi latite novčanika.

Savjet: Naravno da ljubav nije poslovni ugovor niti se broji tko je koliko puta što platio, no ako se situacija zaoštri pa vas njegovi troškovi odvedu u minus, možda biste trebali porazgovarati o tome koje bi on korake trebao poduzeti da dođe do bolje plaćenog posla. Ili da, recimo, sklopite ugovor o posudbi novca, a ne da misli kako vama lova pada s grane.


Dragi, zbog tebe sam se ulijenila

Fitnes studio je vaš drugi dom, a super udobne tenisice druga koža, dok on ide trčati na nasip samo kada se gadno posvađate i kada mu dignete tlak rečenicom da je u vezi nabio desetak kila.

Savjet: Ok, možete mu slatko reći da sport još nikoga nije ubio, ali ruku na srce, nema smisla nagovarati ga na bilo koju aktivnost ako on to ne želi. Pa niste mu vi trener niti ste se zaljubili u njega zato što je imao savršenu kilažu, ili? Sjetite se svaki put da je tajna dobre veza kada je u jednadžbi u brojniku veći broj “ja” od nazivnika “mi”, a sve suprotno vrlo bi se brzo pretvorilo u dosadu iz koje bi kad-tad izbio neki val potisnutog nezadovoljstva. Da, pogodili ste. Recept za dobru vezu je kada možete otvoreno o svemu progovoriti, pa i o tome da mrzite sport, a da druga strana to prihvati bez puhanja i mrštenja.


Dragi, činiš me bolesnom

Kao što drugi trebaju zrak da bi disali, on baš tako jako treba nikotin. I vi zapalite tu i tamo, ali na balkonu, no on je neprestano prištekan na cigaretu, od jutra do zore. I ne samo što morate udisati smrdljivi zrak, svaki čas prati namještaj i zavjese, nego morate prazniti i prati njegove prljave pepeljare.

Savjet: Recite mu jasno i glasno što ne prolazi kod vas – neprestana magla u kuhinji, žute zavjese u dnevnom boravku, puse s okusom nikotina. Naime, ako već želi revno uništavati svoje zdravlje, neka se izvoli držati vaših pravila, a i žvake bi trebale biti dio njegova accessoiresa. Ako prihvati vaše uvjete, odlično, no ako nastavi po svom, razmislite zašto to radi. Možda mu je vaša potreba za blizinom previše pa tim dimom nastoji unijeti malo distance (ili imati razlog da stalno negdje odlazi). A možda je i vrijeme da razmislite o odvojenim stanovima.


Dragi, uništio si mi stil!

Kada vas je ugledao u crvenoj retro haljinici i super stylish cipelama, okrenuo se za vama i nije mogao prestati gledati sve dok mu niste dali broj telefona. A onda se njegov stav prema vašoj modnoj strasti okrenuo za 180 stupnjeva jer više uopće ne kuži zašto ste u stanju iskeširati pola plaće za neku torbicu.

Savjet: Pod uvjetom da nemate zajednički budžet nego odvojene račune, ne vidimo zašto bi vam prigovarao na što trošite novac. I zato, kada sljedeći put naslutite njegove eskapade, samo ga prerežite pitanjem: “Čekaj, u čemu je problem? Je li riječ o mom stilu, načinu kako trošim vlastitu lovu ili nečem trećem?” Jer, ako frajer tako banalnu temu uspije pretvoriti u razlog za svađu, bojimo se pomisliti što će biti kada doista počnete dijeliti nešto više. Uostalom, ako nastavi tako, sjetite se da vani ima puno frajera koji će cijeniti vaš stil i crvenu haljinicu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj