Dobar odnos s bivšim znak je poremećaja ličnosti?

30/09/2020

Znanstvenici kažu da je puno zdravije prijeći cestu kad ugledate bivšeg dečka, negoli mu se baciti u prijateljski zagrljaj...

U teoriji, svi bismo nakon prekida voljeli ostati u normalnim odnosima sa svojim bivšima (čitaj: jednom godišnje popiti kavu bez da poželite u nju nešto usuti;), no rijetko kome to pođe za rukom. Puno se češće dešava da padnu teške riječi, ili sms poruke, ili oboje, i tu osobu više nikad ne vidimo.

Vjerovali ili ne, takav je razvoj situacije puno zdraviji od one u kojoj s bivšim dečkom svaki tjedan idete na kavu, izlete na more ili mu dajete savjete oko nove cure.

Istraživanje nedavno objavljeno u online magazinu „Personal and Idnividual Differences Journal“ pokazalo je da osobe koje su ostale u super odnosima s bivšima često imaju neki poremećaj ličnosti, od narcisoidnog pa do psihopatskog.

Naime, kad su ih znanstvenici pitali iz kojih razloga žele ostati u kontaktu s bivšom ljubavi, neki su dali zdrave odgovore tipa „iako više nema seksualne privlačnosti, tu osobu smatram svojim prijateljem“, „treba mi prijelazni period da se naviknem da više nismo zajedno“ i slično, no bilo je  puno više onih koji su otkrili kako to žele jer od bivšeg imaju neku korist ( financijsku, seksualnu...), jer imaju pakleni plan kako da ga vrate.

Za takve osobe znanstvenici kažu kako imaju psiholoških probema na kojima bi trebali poraditi. Želite li biti jedna od njih?

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj