Prevario vas je? Pa nećete valjda kriviti sebe i predbacivati si kako ste trebali primijetiti znakove...

20/01/2021

Iako gotovo svaka žena na prevaru gleda kao na incident koji ju je iznenadio i šokirao, nema one koja iz prekida nije izvukla vrijednu lekciju - upravo zbog prevare postajemo mudrije i pažljivije oko toga kome vjerujemo, a to nije nužno loša stvar.

Biti prevarena jedna je od najbolnijih i najizazovnijih situacija s kojima se jedna žena u životu može susresti. Iako spoznaja da vas je netko s kime ste bili u vezi varao ostavlja probleme na duže staze, mnoge pozitivne misli i vrijedne lekcije mogu proizaći iz takvog iskustva. No, kroz što sve žena doista prolazi nakon izdaje njezine ljubavi, poštovanja, povjerenja, integriteta?

Dr. Rosy Maldonaldo, psihologinja specijalizirana za traume, vjeruje kako ljudi najčešće prije procesiranja nevjere prolaze fazu šoka, zbunjenosti, nevjerice i poricanja. Također, žene koje su bile prevarene od strane partnera s kojima su bile u dugogodišnjim vezama nerijetko imaju problema s vjerovanjem sebi i/ili drugima ponovno nakon prekida.

Mnoge žene odbijaju vidjeti bilo kakve znakove potencijalne nevjere jednom kada su zaljubljene, unatoč tome što znakovi postoje, bilo da je u pitanju par koji je u vezi na daljinu, par koji živi u istom gradu ili par koji godinama dijeli život. Sam čin prevare od osobe koju volimo može imati široki spektar negativnih posljedica, od depresije, napadaja panike, preko mučnine do neprestanog osjećaja poniženja. No to ne znači da će bilo koja od ovih emocija trajati zauvijek. Iako gotovo svaka žena na prevaru gleda kao na incident koji ju je iznenadio i šokirao, nema one koja iz prekida nije izvukla vrijednu lekciju - upravo zbog prevare postajemo mudrije i pažljivije oko toga kome vjerujemo, a to nije nužno loša stvar.

Mnogi tek nakon prevare odlučuju vjerovati svojoj intuiciji kada se ispostavi da je cijelo vrijeme bila u pravu. No bitno je da u svakom lošem iskustvu, pa tako i prevari, naučimo pronaći nešto pozitivno. Nerijetko će se dogoditi da nakon prevare lakše počnemo cijeniti nekoga tko dijeli iste vrijednosti kao i mi i tko se slaže s nama da se ljubav gradi na poštovanju, otvorenoj komunikaciji i povjerenju. A jednom kada to pronađemo, nitko neće biti sretniji od nas!

Jednom kada ste prevareni, ne zaboravljate to preko noći. Potrebno je vrijeme da zacijele rane i da netko ponovno zadobije naše povjerenje, no važno je da upamtite i znate da to vrijeme nakon određenog perioda neminovno dolazi. A kako ćete znati da je to vrijeme došlo? Bit će to onda kada budete u stanju ne osjećati više ni mržnju ni ljutnju ni prema partneru koji vas je prevario (i kojemu ste možda odlučili oprostiti) ni prema sebi!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj