Znate li što su "sunčane tetovaže"?

07/07/2015

Društvenim mrežama ovoga ljeta kruži trend pod tagom #SunburnArt, a mi ćemo vam dati sve razloge zašto ovo nije nimalo dobra ideja.

Donedavno smo nastojali izbjeći iritante linije od kupaćeg kostima, a danas su one, na našu veliku žalost, nešto za čime su svi poludjeli!

Naime, Twitterovi korisnici u posljednje su vrijeme počeli dijeliti svoje fotke s plaže u kojima kremom za sunčanje ocrtavaju oblike na koži, dopuštajući joj da na nekim dijelovima potpuno izgori, time stvarajući trajni ožiljak na koži za koji će i vaše mame poželjeti da ste se radije tetovirali.

Zove se #SunburnArt, osim što nije umjetnost, nije pametno, nije sigurno niti nimalo cool.

Osim što izgleda vrlo bolno, šteta koju ostavlja na koži traje puno duže nego što će trajati ovaj nepromišljeni trend.

„Koristiti sunčevu svjetlost za stvaranje ovakvih „umjetnosti“ je nepromišljeno i nevjerojatno opasno“, tvrdi dr. Tina Alster, direktorica Instituta za dermatološku lasersku operaciju u Washingtonu. „Svakodnevno primam ogromnu količinu pacijenata koji se bore sa sunčevim pjegama i drugim problemima kože prouzrokovanim suncem, a ovi će tinejdžeri biti sljedeći. Problem je u tome što šteta nije vidljiva trenutno, ali je tamo. Vaša koža nikad ne zaboravlja. Ona funkcionira kao banka uspomena za svu štetu koje joj je sunčeva svjetlost prouzrokovala kroz godine.“

Čak i ako ste jedni od osoba „imunih“ na sunčevu svjetlost, odnosno lakše podnosite sunce od svojih prijatelja, ovaj trend i dalje šteti vašoj koži. Jedna od najvećih zabluda kod ljudi sklonih lijepom, brončanom tenu jest da su oni „imuni na sunce“, ali to nikad nije slučaj.

„Svaki kontakt s ultraljubičastom svjetlošću rezultira oštećenje kože. Čak i ako niste izgorili, šteta je napravljena na ovaj ili onaj način. Ultraljubičasta svjetlost mijenja DNK u vašoj koži“, objašnjava Alster.

Želite li se ipak pridružiti ovom ludom trendu, učinite to sprejevima za samotamnjenje – njihova „narančasta“ povijest sad je samo povijest i efekt će biti potpuno jednak – bez oštećenja.

Zaključak? #SunburnArt nešto je što bi mogli preskočiti ovog ljeta. Umjesto toga, dobro se zaštitite kremom za sunčanje, i ljeto provedite bez opeklina i trajne štete, a želite li ukrasiti svoju kožu, pokušajte s privremenom tetovažom.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj