Znate li kako se doista pere kosa?

22/01/2015

Mi znamo kako! Nema na čemu...

Kosu peremo otkada znamo za sebe, no mnoga su istraživanja pokazala kako kosu najčešće peremo na pogrešan način, doprinoseći oštećenju i pucanju. A evo i kako biste doista trebali prati kosu:

Raščešljavanje. Kosu biste, češljem sa što širim zubcima, trebali raščešljati prije pranja kose. Dužinu biste trebali raščešljavati postepeno, krećući od vrhova i postepeno se penjući prema korijenu kose. Budete li kosu raščešljavali dok je mokra ili češljem vukli kroz zapetljanje dijelove od korijena do vrhova, nepotrebno ćete uzrokovati intenzivnije pucanje kose.

Močenje. Kosu prije šamponiranja temeljito namočite mlakom vodom. Izbjegavajte prevruću vodu koja oštećuje tjeme, kao i prehladnu koja zatvara pore. Mlaka voda će otvoriti pore na tjemenu te time omugućiti kvalitetnije pranje i bolje upijanje prirodnih masnoća vlasišta.

Regenerator za kosu. Imate li dugu ili poludugu kosu (dužu od ramena), prije šamponiranja na vrhove kose nanesite regenerator za kosu. Vrhovi su najsuši i najlomljivji pa ćete ih na ovaj način dodatno nahraniti i pružiti im sjaj.

Šampon. Na dlan istisnite manju količinu šampona (otpilike veličine oraha), razmažite ga po dlanu, a zatim ga umasirajte kružnim pokretima po tjemenu. Imate li jako dugu kosu, slobodno uzmite još malo šampona te nastavite temeljito masirati vlasište uz povremeno dodavanje vode.

Regenerator. Budući da je vlasište odnosno tjeme masno samo po sebi i da se najbrže masti, nemojte regenerator nanositi na cijelu dužinu kose. Nanosite ga tek od sredine dužine i nešto obilnije na vrhove, a vlasište izbjegavajte u širokom luku.

Ispiranje. Kosu temeljito ispirite hladnijom vodom kako biste zatvorili pore i kutikule kose sve dok ne počne škripati pod prstima. Tek tada ćete biti sigurni da je potpuno čista.

Tip kose. Ovisno o tome kakav tip kose imate, koristite odgovarajuće proizvode. Također, ne pretjerujte s prečestim pranjem kose jer što češće kosu budete prali, to će se ona brže mastiti.
Photo credit: Thinkstock

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj