Zašto ne lajkamo gelirane nokte

29/06/2015

Gel manikura možda je estetski privlačna, ali evo zašto biste o njoj trebali dvaput razmisliti...

Odavno je jako dobro poznato koliko solariji mogu biti opasni i koliko mogu pogodovati nastanku melanoma, no beauty trend koji je sve popularniji, prvenstveno među mladim djevojkama, a o čijim se štetnostima i nije toliko puno pričalo je geliranje noktiju. A ono nikako nije bezazleno kao što mislite.

Gel manikure u samo su nekoliko godina osvojile svijet. Besprijekoran izgled noktiju koji traje i po nekoliko tjedana svakako je bio glavni razlog popularnosti ovakve manikure. No baš kao što je solarij poguban za naše zdravlje, opasne su i UV lampe u kojima se suši gel prilikom ovakve manikure.

UV lampe za nokte povećavaju rizik od oboljenja od skvamoznog karcinoma kože, karcinoma koji je drugi najčešći oblik raka kože. On se uglavnom pojavljuje zbog pretjeranog izlaganja UV zračenju, a često se pojavljuje upravo na području ruku i oko prstiju. Iako je opasnost ovakvih lampi znatno manja od one koja se pojavljuje kod solarija, ona svakako nije neznatna. Stoga se ubuduće radije odlučite za klasični lak. Iako će vam trajati kraće, barem znate da zdravlje ne dovodite u pitanje.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj