Zašto nas surfanje po telefonu poružnjuje?

09/06/2016

Vjerovali ili ne, pregledavanje sadržaja na pametnom telefonom uzrokuje bore na licu! Otkrijte zašto, i što možete poduzeti po tom pitanju

Nakon što ovo pročitate, razmislit ćete dvaput prije nego slijedeći put uzmete mobitel u ruke i počnete surfati po internetu ili tipkati poruke (i da, znamo da postoji velika vjerojatnost da ovo čitate na svom mobitelu:). Prema znanstvenim studijama koje su provedene nedavno, dokazuje se povezanost starenja kože i  "mobiteliranja".

Kako & zašto?

Istraživači su zaključili da surfanje po pametnom telefonu, a posebice "scrollanje" (pomicanje web-sadržaja prstom gore-dolje) uzrokuje preuranjene bore na vratu i licu.

Naime, dok "buljimo" u mobitel, kao što najvjerojatnije upravo radite, naginjemo glavu prema dolje, i pritom se često i mrštimo kako bi bolje vidjeli sadržaj. A to uzrokuje prijebvremeno boranje kože vrata i lica.

Bore, kao i opuštanje kože sa gubitkom tonusa, inače se pojavljuje nakon 35. godine, ali u zadnje vrijeme prve se bore pojavljuju sve ranije i ranije. Znanstvenici upućuju da je glavni razlog prijevremene pojave bora upravo pametni telefoni i društvene mreže (koje uključuju najviše "scrollanja").

Što učiniti?

Naravno, to ne znači da biste se trebali odreći mobitela zauvijek, ali ono što možete napraviti jest da se počnete brinuti o koži na svom vratu na isti način kako i njegujete lice, s naglaskom na zaštitu kože od UV-zraka. Naprimjer, nedavno smo otkrili Kiehl’s Dermatologist Solutions Ultra Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen SPF 50 (315 kn), prozirnom laganom losionu sa 100% mineralnim filterima (čitaj, dobri za kožu) koji štiti kožu od UV-zraka, broj 1 uzročnika prijevremenih bora.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj