Kako napraviti veliku čistku?

26/05/2020

Vaša kupaonica izgleda kao skladište? Naša također. Evo kako to srediti.

…A da ne govorimo o onom neseseru koji već mjesecima stoji ispod kreveta prepun prašnjavih četkica pa je prepun nevidljivih mikroorganizama i bakterija.

I to je ok – svi smo mi neuredni na svoj način i nikome se ne da čistiti svaku četkicu kojom dodirne kožu. Ali u kontekstu pandemije koronavirusa COVID-19, znanstvenici nam nešto poručuju. Dr. Lena Ciric, molekularna biologinja s londonskog University Collegea, kaže da “virus može preživjeti na različitim materijalima do tri dana”, pa i na našim četkicama za nanošenje make upa. Dr. Ciric savjetuje da tijekom pandemije make up ne iznosimo iz svoja četiri zida te da ga ni s kim ne dijelimo, a na pitanje kako u ovom razdoblju čistiti četkice odgovara: “Sapunom, vrlo temeljito.”

KAKO NAPRAVITI VELIKU ČISTKU?

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari. Izdvojite nekoliko sati, pustite omiljenu play listu i rasprostrite sve po stolu. Ako ste takozvani hoarder iliti hrčak, odnosno ako manično skupljate stvari, grupirajte ih: palete, puderi, ruževi... Govorimo ponajprije o make upu, ali to možete primijeniti i na ostalu kozmetiku.

Za početak, napravite 3 hrpe: 1. “Ono bez čega ne možete” , a to su proizvodi koje koristite barem 3 do 4 puta tjedno te ih ponovno kupite kad ih potrošite, 2. ”S vremena na vrijeme” Proizvodi koje koristite kad ste u posebnom raspoloženju ili želite eksperimentirati, i na kraju 3. “Stvari koje samo skupljaju prašinu” , a to su umjereno impulzivne kupnje, pokloni koje nikada niste koristili, palete sjenila koje objektivno nisu za vas ili proizvodi koji su jednostavno loši.

Prvu i drugu hrpicu možete zadržati, samo provjerite rok trajanja. U međuvremenu, imamo još savjeta...

A EKOLOGIJA?

Brinete se kako se riješiti stvari na ekološki prihvatljiv način? Ekološki osviještenima to može biti mala, ali jednostavno rješiva prepreka. Ako tražite novi dom za neiskorištene proizvode, imate pregršt mogućnosti. Možete ih pokloniti humanitarnim organizacijama – društvena organizacija Savez Društava “Naša Djeca” Hrvatske (savez-dnd.hr) pruža informacije o kontaktima svih humanitarnih organizacija za pomoć djeci. Ako tražite mjesto gdje možete reciklirati svoju (očišćenu) beauty ambalažu, popis reciklažnih dvorišta potražite na web stranici Za ljepšu našu (zaljepsunasu.hr).

I.P.

Novo

Komentiraj