Ups! Šminka ima rok trajanja - znate li kad ističe vaša?

12/01/2021

Biste li se usudili skuhati i pojesti šest mjeseci stara jaja? A mjesec dana staro meso? Naravno da ne. Zašto onda nemamo nikakav problem s korištenjem godinama starog make upa? Donosimo sve što trebate znati o roku trajanja vaših omiljenih beauty stvarčica

Znamo da ne želite baciti svoje najdraže rumenilo ili ruž, ali baš kao s hranom, užasno je bitno pridržavati se rokova trajanja na svim tvojim omiljenim kozmetičkim predmetima. Zašto? Zato što kozmetika skuplja bakterije, a neredovita promjena make upa rezultira iritacijom, prištićima, infekcijama oka i čmičcima. Ali, za razliku od prehrambenih namirnica, rok trajanja make upa počinjemo odbrojavati od trenutka ga prvi put počnemo koristiti, a ne od onog dana od kojeg smo ga kupili.

Kako znati kad je vrijeme da svoju maskaru ili puder bacite u smeće? Prema vlažnosti; što više vlažnosti proizvod ima, to je njegov rok trajanja kraći. Srećom, neki proizvodi pričaju sami za sebe - jednom kad im se počne mijenjati tekstura ili se sadržaji proizvoda počnu odvajati,vrijeme je za šoping.

Puder

puder

Životni vijek: 6 mjeseci do godinu dana
Savjet: Životni vijek možete mu produljiti tako što ćete svoje prste držati podalje od vrata bočice. Umjesto toga, nježno istresite nekoliko kapi sadržaja na dlan prije nanošenja. Ako primijetite da se sastojci pudera počinju odvajati jedan od drugog, definitivno je vrijeme da ga bacite u smeće.

Parfemi

Životni vijek: 8 do 10 godina
Savjet: Za ove je proizvode u redu izdvojiti kuni više jer vaš parfem ili toaletna vodica srećom imaju najdulji životni vijek od svih proizvoda u vašoj beauty rutini. Dodatno im produljite životni vijek tako što ćete ih držati podalje od sunca, a neki brendovi preporučuju da svoje držite u hladnjaku.

Ruž, sjajilo i olovka za usne

ruž

Životni vijek: 1 godina
Savjet: Jednom kad počnete primjećivati promjene u teksturi svog omiljenog ruža, vrijeme je da ga bacite. Neki se od njih suše, dok neki postanu gušći i sluzaviji. Svoje omiljene nijanse očuvajte dulje tako da ih držite na hladnom i suhom mjestu. Drugim riječima, nemojte ih ostaviti u autu!

Olovka za oči i obrve

olovk

Životni vijek: 1 godina
Savjet: Olovke traju dulje od drugih proizvoda zato što ih konstantno oštrimo. Svoje olovke držite podalje od vlažne kupaonice kako bi trajale dulje.

Maskara

maskara

Životni vijek: Tri mjeseca
Savjet: Ako želite izbjeći gadnu infekciju oka, svoju mijenjajte svaka tri mjeseca ili ranije ako primijetite promjenu u teksturi, grudice ili neugodan miris. Također, maskaru nikad nemojte dijeliti s nekim!

Tuš za oči

Životni vijek: 3 do 4 mjeseca
Savjet: Poput maskare, ni tuš za oči nije nešto što želiš dijeliti - klice su vaš najveći neprijatelji u ovom vaše toaletne torbice.

Rumenilo

rumenilo

Životni vijek: 2 godine
Savjet: Najdulji životni vijek bojane kozmetike koju ćete ikad kupiti upravo su rumenila u prahu koja mogu trajati i do dvije pune godine - period u kojem ćete ih sigurno ionako potrošiti.

Rumenilo u kremi

Životni vijek: 12 do 18 mjeseci
Savjet: Baš poput pudera, primijetite li promjenu teksture u bilo kojem tekućem djelu vaše make up torbice, vrijeme je da ga zamijenite. Isto tako, pobrinite se da su vam ruke čiste kod svakog nanošenja i diranja proizvoda kako se prenesene bakterije ne bi prije vremena dočepale samog proizvoda.

Lak za nokte
lak

Životni vijek: 1 do 2 godine
Savjet: Vrućina i direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti brzo će iscrpiti kvalitetu proizvoda, zato se pobrinite da svoje omiljene boje i šljokice držite na hladnom i suhom mjestu.


Sara Schmidt

Novo

Komentiraj