Upomoć, zašto mi je koža suha?

16/07/2020

Imamo odgovore.

Naš je najveći organ svakodnevno izložen vanjskim utjecajima, što može dovesti do dehidracije. Koji su to točno neprijatelji kože koji je isušuju?

Idemo redom.


1. ZBOG AGRESIVNIH PREPARATA ZA ČIŠĆENJE

Neprijatelj vreba: Imate li suhu (i nedajbože osjetljivu) kožu, najvjerojatnije vam je neprestano iziritirana. Uz to, što manje se trebate izlagati čimbenicima koji pogoršavaju stanje kože, kao što su različiti iritansi poput kućne prašine, perja, vune, sintetike, itd., te mogućim potencijalnim alergenima kao što su nutritivni ili inhalatorni alergeni.

Rješenje: Osim izbjegavanja iritanasa, izbjegavajte i agresivna sredstva za čišćenje lica te redovito nanosite kreme za lice koje koži mogu vratiti lipide i vlažnost.

2. ZBOG KLIME

ON / OFF isušuje: Suha koža posebno je osjetljiva na česte i nagle promjene temperature. Dakle, vani toplo - unutra hladno, i obrnuto, najgore je što možete napraviti svojoj koži.

Rješenje: Nema rješenja. Zimi nam je hladno pa upalimo grijanje. Ljeti nam je vruće pa upalimo klimatizaciju.

3. ZBOG PUŠENJA I NEPRAVILNE PREHRANE

Vaše je tijelo hram koji svakodnevno morate opskrbljivati zdravim obrocima i napicima koji stimuliraju rad organizma i same kože. Uživajte stoga u prehrani punoj svježeg voća i povrća, pijte dvije litre vode na dan, smanjite unos alkoholnih i kofeinskih napitaka te recite ne pušenju. Osim što je štetno za organizam, pušenje ubrzava starenje kože i uzrokuje bore.

Rješenje: Znate vi dobro što vam je činiti. Prestanite pušiti.

4. ZBOG FILAGRINA

Što je to: Oni koji imaju suhu, ali zaista suhu kožu nemaju dovoljno filagrina, bjelančevina u koži koje osiguravaju adheziju stanica u vanjskom sloju kože.

Rješenje: Opet, rješenje dolazi izvana i iznutra. Izvana odgovarajućom bogatom njegom za suhu kožu, a iznutra pravilnom prehranom i unosom puno vode.

5. ZBOG (LOŠE) KREME ZA LICE

Da. Vjerovali ili ne, prema Cosmopolitanovu istraživanju tijekom natječaja Cosmopolitan Beauty Awards 2019., pokazalo se da svaka druga osoba koja ima suhu kožu koristi pogrešnu kremu. Zašto? Krivci su prištići. Naime, u mladosti je koža sklona “erupcijama” pa se upo- trebljavaju preparati koji isušuju prištiće, no često zaboravljamo da čak i masnoj koži treba hidra- tacija. Zbog toga njegu za lice treba prilagoditi tipu kože.

Rješenje: Neka krema bude lagane teksture, ali s dovoljno konentriranih hidratantnih sastojcaka koji je neće zamastiti, ali će dovoljno nahraniti kožu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj