Treba li naša koža psihijatra?

11/09/2020

Da, ponekad. Imamo 3 savjeta

Uvijek smo znali da stres loše utječe na naš ten, ali nova istraživanja donose mnogo precizniju sliku. Bilo kakav stres – rokovi, raskidi, opće nezadovoljstvo – uzrokuje oslobađanje neuropeptida, sitnih proteina koji, kada su aktivirani, uzrokuju akne, psorijaze i ekceme.

Sve više dermatologa smatra da je promjena životnog stila, uz topične preparate, najefektivniji način. Što nam, dakle, savjetuju dermatolozi u vezi sa zdravljem kože?

DRŽITE SE PLANA.

Ustrajte u zdravoj prehrani, vježbanju i dobrim odlukama za kožu, čak i ako svaki atom vašeg tijela želi preskočiti vježbanje, prežderavati se smećem i za- spati bez skidanja šminke.

OPUSTITE SE.

Meditacija je super, a aplikacija SLEEP s glazbom suvremenog kompozitora Max Richtera (iOS) olakšava početak, ali zapravo je bilo kakva aktivnost koja vas rasterećuje – uključujući seks, maraton, ili bicikl – dobra.

NE PRČKAJTE PO LICU OD NERVOZE

Ne trljajte, ne istiskujte, ništa od toga. Od stresa smo ponekad previše fokusirani na nepravilnosti kože. Udaljite se od ogledalca koje povećava i pustite kožu da se sama pročisti i “ozdravi”.

I.P.

Novo

Komentiraj