Tjedan dana u životu jedne kože

30/09/2020

Novi dan, novi problemi na koži.

Naša svakodnevnica je zapravo nešto poput minskog polja za ljepotu i zdravlje naše kože. Na svakom uglu nas čeka neka katastrofa koje loše utječe na kožu. Stalno smo na mobitelima, popili smo previše vina, masna hrana, stres, nedostatak sna…

Konzultirali smo se s dermatolozima kako bismo analizirali što se s kožom dešava u svakom danu u tjednu kako bismo doznali što joj točno treba u ponedjeljak, a što u utorak, itd. Krećemo, već je ponedjeljak!

PONEDJELJAK: ZAMOR MATERIJALA

Ukupno 71% ljudi svake ne­ djelje doživljava tzv. sunday blues, tvrdi američka mentalno­ zdravstvena organizacija Mind. To znači da ste u nedjelju prije spavanja razmišljali o dugoj listi zadataka koje morate napraviti tijekom tjedna umjesto da ste odspavali solidnih osam sati. Re­ zultat? Upale, suha koža i nadu­ tost na području oko očiju – sve to prouzročeno je hormonima koji se otpuštaju zbog manjka sna. Zapravo, prema istraživanju koje je provelo Sveučilište iz Cleve­landa, svi koji spavaju manje od pet sati imaju više tamnih mrlja od onih odmorenih.

ŠTO KOŽI TREBA?

Koži ponedjeljkom trebate pomoći kremom za oko očiju s roll on mehanizmom koji najbolje izglađuje kožu te hidratantnim serumom obogaćenim termalnom vodom vitaminom C koji kožu razbuđuje i vlaži.

UTORAK: OPASNOST

Koji je najstresniji trenutak u tjednu? Prema Cosmopo­litanovoj anketi provedenoj među 3000 čitateljica, to je utorak, 11.45 sati, kada se skupi najviše posla. A kada počne stres, s njime dolazi i do prekomjerne proizvodnje sebuma u koži. No to nije sve. Neure­dan san (posljedica stresnog dana) ugrožava prirodni zaštit­ ni sloj kože koji inače sprečava ulazak bakterija u kožu.

ŠTO KOŽI TREBA?

Prvo što želite napraviti jest oprati lice najjačim mogućim sapunom. Ali – stanite! Većina sapuna je alkalna, što dodatno ugrožava zaštitni sloj kože. Osim toga, prekomjernim čišćenjem lica potičemo žlijezde da proizvode još više sebuma. Umjesto toga, lice očistite nježnim čistačem koji sadrži benzojev peroksid ili salicilnu kiselinu jer ne skidaju zaštitni sloj kože.

10 DANA U ŽIVOTU JEDNE KOŽE 1

SRIJEDA: DAN VELIKIH BORA

Još jedno istraživanje pokazu­je da srijedom oko 15.30 sati obično izgledamo najiscrp­ljenije. Ništa čudno. Što dublje ulazimo u tjedan, naša koža pokazuje vi­ še znakova umora. Neprekid­nim gledanjem u ekran kom­ pjutora ili mobitela nesvjesno se mrštimo, što dovodi do toga da su bore na čelu vid­ljivije nego inače. Osim toga, fotokopirni aparati, mikrovalne pećnice i rasvjeta sa stropa emitiraju UV zrake koje s vremenom uništavaju kolagen.

ŠTO KOŽI TREBA?

Smanjite svjetlost na mobitelima i nabavite zaštitne folije za ekrane kompjutora (one koje proizvodi 3M učinkovite su i prihvatljive cijene). Zatim nahranite kožu retinolom – učinkovitim antiage saveznikom. Ovaj derivat vitamina A povećava proizvodnju kolagena.

ČETVRTAK: NAPAD NA SLATKO

Kada govorimo o zdravim odlukama, ponedjeljak je kao 1. siječnja, a četvrtak je kao sredina ožujka. Ozbiljno, po onome što se sredinom tjed­ na tipka u tražilicu Google, to je doba kada ne marimo za zdravu prehranu i skloniji smo uzeti nezdrave slatkiše kad nam ih netko u uredu ponudi. Ali naša koža plaća visoku cijenu: u procesu koji zovemo glikacija šećer se za­ država na proteinima stanice kože i stvara idealni okoliš za umornu, sivu i obješenu kožu.

ŠTO KOŽI TREBA?

Ako su ugljikohidrati vaš kriptonit, posegnite za serumom koji sadrži peptide. Oni obnavljaju vlakna, što pridonosi elastičnosti kože.

PETAK: DAN LIJEPOG TENA

Osjećate li kako napetost polako popušta? Sigurno osjećate, a najvjerojatnije to možete i vidjeti. Kada se razina stresa smanjuje, isto se događa i s razinom kortizola, hormona odgovornog za upale, povećanu osjetljivost i dehidraciju.

ŠTO KOŽI TREBA?

Bez brige, nećemo vam uništiti groznicu večeri kompliciranim beauty tretmanima. Dovoljno je da nanesete BB ili CC kremu (AKA tonirane kreme na steroidima). Obje kreme hidratiziraju, štite kožu zaštitnim faktorom i ten čine blistavim. Ako planirate veliki izlazak, pijte puno vode kako biste spriječili dehidraciju.

10 DANA U ŽIVOTU JEDNE KOŽE 2

SUBOTA: VIKEND SJAJ

Subotom spavamo, peremo rublje, objavljujemo fotke si- noćnjeg tuluma na Facebook... Relaksirani smo, ali i produktivni, baš kao i naša koža. Kad koža nije upaljena, ona bolje “radi” i bolje upija preparate za njegu. Ako vam se jutros posre- ćilo, tim bolje (da, znate o čemu pričamo). Orgazam šalje hormone i endorfin cijelome tijelu, što može “okrenuti” štetu u koži koju je prouzročio kortizol.

ŠTO KOŽI TREBA?

Prvo, napravite dobar piling. To pomaže da aktivne tvari iz preparata još bolje djeluju. Nakon toga, prije izlaska, napravite 15-minutnu siestu s maskom na licu. Kada se probudite, izgledat ćete sjajno.

NEDJELJA: KOŽA NAKON TULUMA

Prošlonoćne tekile i ludi ples na Aviciija možda su bili fan- tastično antistresni, ali alkohol je zasigurno napravio svoje. Alkohol dehidrira kožu i povećava proizvodnju slobodnih radikala, molekule koje napa-daju kolagen i kožu čine opuštenom.

ŠTO KOŽI TREBA?

Kao što je kajgana s pancetom dobra za mamurluk, tako su i antioksidansi dobri za kožu. Potražite serum koji sadrži vitamin C i zeleni čaj. Ili posegnite za serumom s hijaluronom, od koje koža djeluje odmornije, ima zdrav sjaj, ujednačen ten i tonus, izgladi ten, balansira suhoću i masnoću te brže regenerira.

I.P.

Novo

Komentiraj