Tajni sastojci šampona

21/02/2011

Šamponi dolaze u svim bojama, oblicima i mirisima, ali jeste li se ikada zapitali od čega se sastoje i što znače sve one teško čitljive riječi na etiketama? E, pa evo odgovora

s

Voda

  Najčešće je prva stvar koja se navodi jer je, kao i u većini stvari, ona temelj. Kako bi bio tekući, gotovo svaka boca šampona sastoji se od oko 80% vode.

  Ammonium Lauryl Sulfate/Ammonium Laureth Sulfate/Sodium Lauryl Sulfate

  Sve ovo možemo svesti na jednu riječ - deterdženti, odnosno to je ono što čisti našu kosu bila ona duga ili kratka.

  Cocamide DEA, MEA ili TEA/Cocamidopropyl Betaine

  Ovo su blaži deterdženti zbog kojih nam je kosa pri pranju puna pjene, ali dodaju se kako bi zgusnuli šampon jer ga je tako lakše dozirati i lijevati.

  Sodium Citrate

  Ova tvar pomaže da se održi prava razina pH koja je najčešće blago kisela, pomaže da se nečistoća i masnoća dobro operu te kosi daje sjaj i glatkoću.

  Glycol Distearate/Stearate

  Zaduženi su za izgled i teksturu, odnosno šamponu daju biserni sjaj i pomažu da tekućina lakše istječe iz boce.

  Dimethicone/Cyclomethicone

  Ovim sastojcima zahvalite na volumenu i minimalno naelektriziranoj kosi. Ali to nije jedini zadatak dimethiconea jer pomaže i pri lakšem raščešljavanju zapetljane kose nakon pranja, baš kao i Polyquaternium te Quaternium koji imaju slična svojstva kao balzami.

  Panthenol

  Ovo je jedan od oblika vitamina B koji hidratizira i hrani kosu.

  Cetyl/Oleyl/Stearyl Alcohol

  Iako je riječ o alkoholu, ovaj oblik nije štetan jer kosi daje vlagu, ali i pomaže pri raščešljavanju jer molekule prianjaju na svaku vlas izvana te kosi daju sjaj.

   


   

 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj