Svrbi vas koža?

26/02/2016

...možda imate atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je česta i kronična upalna bolest kože koju karakterizira suhoća kože, izraziti svrbež i crvenilo. Podloga za ovu upalnu reakciju je urođeni poremećaj imunološke regulacije, poznat kao atopija. Koži nedostaje važnih lipida odgovornih za zdravu funkciju barijere kože, zbog čega koža pati od povećanog gubitka vlage i isušuje se.

Štetne tvari poput iritansa i posebne vrste bakterije, Staphylococcus aureus, tada lakše prodiru u kožu, razmnožavaju se i bolest se pogoršava. Razvija se uporan svrbež, a češanje dodatno pogoršava stanje. Rezultat je upalna reakcija koja dovodi do osipa i češanja, koji posljedično slabe barijernu funkciju kože. Sve to dovodi do začaranog kruga atopične kože koji je naizgled nemoguće prekinuti. Oboljeli tada ne pate samo od fizičkih poteškoća nego i onih psihičkih. Osjećaj bespomoćnosti, straha i nesigurnosti dovodi do nezadovoljstva i frustracija.

Stres je neizbježan i pogoršava simptome bolesti. Atopijski dermatitis se javlja u 1-3 posto odraslih osoba. Broj oboljelih od atopijskog dermatitisa je u stalnom porastu, a razlozi su višestruki: onečišćenje okoliša, povećana izloženost kućnoj prašini, konzervansima u hrani, psihološki stres i drugo. Godine 1986. je 2 - 3% populacije bolovalo od atopijskog dermatitisa, a 1996. god. već 10% populacije. Pojava bolesti uvjetovana je atopijskom dijatezom koja je genetski uvjetovana na kromosomu.

atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis se najčešće nasljeđuje od majke, a razni faktori okoliša utječu na izraženost simptoma: iritansi, alergeni, sekundarne infekcije kože, psihološki stres, klimatski i zemljopisni uvjeti, tjelesna konstitucija. Kada odrasla osoba ima atopijski dermatitis to često izgleda drugačije od atopijskog dermatitisa kod djece. Kod odraslih se pojavljuju nabori na laktovima, koljenima i vratu, pokriven je veći dio tijela, posebno je zahvaćeno područje na vratu, licu i oko očiju, koža je iznimno suha i ljuskava, svrbež je konstantan te su prisutnije kožne infekcije. Ukoliko osoba ima atopijski dermatitis dugi niz godina, mrlje na koži su debele i tamnije od ostatka kože. Dugotrajni atopijski dermatitis može dovesti i do određenih komplikacija: bakterijskih infekcija (stafilokok, streptokok), gljivičnih infekcija (trihofiti, kandidijaza), virusnih infekcija (bradavice, molluscum contagiosum, eczema herpeticatum Kaposi zbog superinfekcije virusom Herpes simplex), kontaktnog alergijskog dermatitisa na razne mirise, parabene, nikal, sastojke plastike i gume i drugo. 

Često sve navedeno dovodi do stava da je atopijski dermatitis bolest koju se teško može kontrolirati. Nažalost, riječ je o bolesti koja nije izlječiva, no moguće je produžiti tzv. «normalne» faze između akutnih faza, kada se najjače manifestiraju simptomi atopijskog dermatitisa. Uobičajena terapija za smirivanje simptoma je hidrokortizon koji može dovesti do raznih neželjenih nuspojava te ga se oboljeli s razlogom pribojavaju.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj