Sve što ste htjeli znati o UV-zrakama (a niste se usudili pitati)

27/05/2016

Postavili ste nam najvrućija pitanja o sunčanju, UV-zrakama, kremama za sunčanje, i ostalim ljetnim temama. Mi smo vaša pitanja proslijedili stručnjacima, i evo što su nam odgovorili!

Pitanje: Ako sam već pocrnila, trebam li uopće još zaštitu od sunca?

Odgovor: Maksimalan SPF koji dobivate prirodnim procesom tamnjenja kože nakon dugog godišnjeg odmora je 4-6. Ovo nije mnogo uspoređujemo li to sa modernim sredstvima za zaštitu od sunca, dakle zaštitni faktor trebao bi biti samo malo smanjen.

Pitanje: Hoće li opečena koža drugi dan potamniti?

Odgovor: Crvenilo (opekline od sunca) uzrokovano je upalom i znak je ozbiljnog oštećenja kože koje vodi preuranjenjom starenju i povećanom riziku raka kože. Naravno, ozbiljno oštećenje kože proizvest će nešto boje kako bi zaštitilo kožu od budućih oštećenja. Crvenilo (oštećenje, upala) se NE pretvara u smeđu boju.

Pitanje: Da li je istina da kreme za sunčanje spječavaju stvaranje vitamina D?

Odgovor: Ovo je kritično pitanje koje se još istražuje te stoga ne treba biti proaktivno naglašavano. Za ljeto i zimu imamo jasan odgovor: • Točno je da naše tijelo treba određenu količinu sunčevog svjetla kako bi proizvelo vitamin D koji je ključan za neke vitalne funkcije tijela. Vrijeme koje trebate provesti na suncu kako bi aktivirali sintezu vitamina D je vrlo malo (od prilike 10-tak minuta s licem i rukama izloženim suncu po sučanom danu). Veća količina sunčeva svjetla nije korisna za razinu vitamina D te vodi oštećenjima kože. Ljeti kada koristimo sredstva za sunčanje manjak vitamina D svakako NIJE problem jer je količina sunčevog zračenja koje prolazi čak i kod visokog zaštitnog faktora dovoljna kako bi se proizveo vitamin D. Svaki savjet za smanjivanje razine zaštite kako bi povećali proizvodnju vitamina D je izuzetno opasan te može dovesti do oštećenja kože.

Pitanje: Hoću li izgoriti u hladu ili ispod suncobrana?

Odgovor: Suncobrani i oblaci NE sprečavaju u potpunosti UV zračenje. Dodatno, visoki dio sunčevih zraka reflektira se i tako lako možete biti opečeni čak ispod suncobrana. Pitanje: Ako je dan oblačan, treba li mi uopće zaštita? Odgovor: Ovisi u kojem dijelu svijeta se nalazite. U zapadnoj Europi to je točno - ako je dan oblačan ne trebate kremu protiv sunca. Bliže ekvatoru, čak i za oblačnih dana radijacija koja dolazi do kože je tako intenzivna za našu kožu, koja nije prilagođena tim UV uvjetima. 

Pitanje: Jesu li mineralni filteri su bolji od kemijskih?

Odgovor: Nisu bolji, ali djeluju na drugačiji način. S čistim mineralnim filterima nije moguće postići dovoljnu UVA zaštitu s visokim SPF faktorima. Obično kombiniramo mineralne i kemijske filtere u našim proizvodima kako bi osigurali maksimalni raspon zaštitnih faktora s umjerenom koncentracijom UV filtera.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj