Sve što morate znati o svom SPF-u

27/06/2018

Točnije, faktoru za zaštitu od UV-zraka. U slučaju da ovih dana planirate plažu:)
Imamo 4 najvažnije točke koje treba imati na umu.

OPASNOST NA ASFALTU

Koliko ste puta ljeti krenuli u grad, na plažu ili bazen, te pritom rekli: “Danas mi se ne da stavljati zaštitni faktor?” Treba znati da opetovano izlaganje suncu bez zaštite može biti jednako opasno kao da ste proveli cijeli dan na plaži bez zaštite. Dovoljno je samo 15 minuta da se počnu razvijati mrljice i bore na licu sljedećih nekoliko mjeseci", tvrdi dr. Diane S. Berson, članica vijeća MDSolarSciences Scientific Advisory Council. Nanošenje zaštitnog faktora trebalo bi biti rutina kao i pranje zubi. Svoju zaštitnu kremu možda treba držati pokraj četkice za zube? To je dobra ideja!

SPF 3


30 JE NOVI 15

Zaštitni faktor 15 prije deset godina bio je normativ, no dermatolozi su broj povisili na 30, kaže dr. Joshua Zeichner, slavni njujorški dermatolog. Zašto? Istraživanja su pokazala da većina nanosi malu količinu zaštitne kreme na lice (količina manja od kovanice), što umanjuje faktor zaštite. Potrebno je više da bi se postigla potpuna zaštita lica pa su dermatolozi odlučili povisiti normativ na 30 kako bi se spriječila mogućnost neefikasnosti.

SPF 2


NEKIMA TREBA VREMENA

Postoje dvije vrste zaštitnog faktora: jedan kemijski i drugi fizički. Fizički je onaj koji ima cinkov oksid, ili titanijev dioksid, sastojke koji trenutačno blokiraju UV zrake. Kemijski filteri sadrže avobenzone i octinoxate, sastojke koji se upijaju u kožu i apsorbiraju UV zrake, a da bi se taj proces aktivirao, potrebno je 30 minuta, kaže dermatolog dr. Dendy Engelman iz Manhattan Dermatology & Cosmetic Surgery klinike. Stoga su fizički filteri bolji ako ih nanosite na otvorenom (jer ne morate čekati da počnu djelovati).

SPF 4


NIŠTA NIJE VODOOTPORNO

Da. I zato je važno nanositi kreme više puta na dan: “Nakon kupanja, znojenja ili svaka dva sata ako se aktivno bavite sportom”, kaže dr. Engelman. Mislite na to kao na ruž koji treba obnoviti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj