Vječna dilema: Je li vaša koža suha ili dehidrirana? Evo kako prepoznati razliku i uspješno preživjeti hladne zimske mjesece

04/02/2021

Bitna razlika mogla bi biti ključ bezuspješnih rezultata na vašem licu.

Većinu svog života nisam morala previše razmišljati o svojem tipu kože, a onda sam se ozbiljno počela interesirati za make up i kozmetičke proizvode i ubrzo shvatila kako, s filterom ili bez, ne posjedujem onaj zanosni sjaj kože koji Instagram nalaže da svi moramo imati.

Vrlo sam brzo slijepo počela kupovati niz proizvoda namijenjenih suhoj koži u nadi da ću joj vratiti mladoliki izgled, svježinu i sjaj, ali sve što sam dobila bila je iznimno masna T-zona pri svakom buđenju. Onda mi je netko rekao: ‘Tvoja koža nije masna, samo je dehidrirana.’

Osim što sam, poput većine u tom trenutku znala za samo tri osnovna tipa, suhu, masnu i mješovitu kožu, nikada nisam ni razmišljala o činjenici da su godine i godine ne pijenja dovoljnih količina tekućine konačno došle na naplatu. Štoviše, nisam imala pojma da dehidrirana koža, iako se u nekim stvarima slično manifestira, ne mora imati baš nikakvu poveznicu sa suhom.

Pa, što znači imati dehidriranu kožu, problem od kojeg pati veliki broj ljudi, kako ju prepoznati i razlikovati od suhe te kako joj ponovno vratiti sjaj?

 

Razlika je ogromna

Ako ste u nekom trenutku pomislili da pričamo o dvije iste stvari, varate se. Štoviše, riječ je o dva potpuno različita problema. Za početak, suha koža je vaš tip kože na koji niste mogli previše utjecati dok je dehidrirana koža problem uzrokovan vašim načinom života odnosno nedostatkom njege te ga je moguće tretirati.

Suha koža karakterizira se manjkom žlijezda koje proizvode ulje dok dehidrirana koža pati od nedostatka vode. Drugim riječima, osoba s masnim tenom također može imati dehidriranu kožu, a ako ste poput mene i imate mješovitu, ali iznimno dehidriranu kožu, sva ulja ovoga svijeta neće vam pomoći postići željene rezultate. Srećom, dehidrirana je koža, za razliku od suhe, stanje koje je lako popravljivo uz pravilan tretman dok je suha koža ipak nešto s čime ćete se morati nositi većinu svog života.

Postavite pravu dijagnozu

Postoji nekoliko načina na koje sa sigurnošću možete utvrditi imate li doista suhu ili samo dehidriranu kožu odnosno jeste li dobili na pustinjskoj lutriji i patite od suhe kože koja je istovremeno i dehidrirana (uf!).

Uštipnite se za obraz. Ako se koža iste sekunde ne vrati u svoj prvotni oblik, vaše stanice žude za tekućinom. Osim toga, dehidriranu je kožu lako prepoznati po izraženijim boricama, ali i tamnim podočnjacima, a u težim slučajevima mogli biste primijetiti lagano zatezanje kože.

razlika

Suha je koža, s druge strane, neugodna, ljušti se i nerijetko svrbi; posebno na području obrva, oko nosa i usta. U najgorim slučajevima, češanje tih područja zvučat će poput brus-papira, a vaša će odjeća, krevet i kupaonica biti prepuni sitnih pahuljica koje podsjećaju na perut.

 

Pa, kako bi se riješili problema nedostatka hidratacije, ali i uspješno umirili suhu kožu, pokušajte s ovih nekoliko savjeta:

Posvetite se eksfolijaciji

Prije nego što započnete s bilo kakvim tretmanom, kremama ili serumima, bitno je riješiti se mrtvih stanica kože koje bi mogle smanjiti njihovu apsorpciju. Ne pretjerujte s eksfolijacijom kako svojoj koži ne bi zadali još jedan problem. Jednom tjedno bit će i više nego dovoljno.

Svojoj rutini dodajte serum

Ukratko, razlika između krema i seruma je ta da serumi prodiru puno dublje u kožu od krema. Odaberite serume posebno formulirane za dehidriranu kožu poput onih s hijaluronskom kiselinom poput Ordinaryjeve hijaluronske kiseline s peptidima avokada koji će pojačati sposobnost kože da proizvodi vlastitu hijaluronsku kiselinu.

Noću koristite jaču kremu bez ulja

Proizvodi poput Neutrogenine Hydro Boost kreme u gelu učinkovito smanjuju problem dehidrirane kože i to bez osjećaja masnoće na licu.

Koži priuštite kraljevski tretman kakav zaslužuje

Iako je problem dehidrirane i suhe kože nemoguće riješiti preko noći, neki proizvodi bitno ubrzavaju taj proces, a jedan je od njih i Foreov UFO 2 uređaj u kombinaciji s H2Overdose maskicom koja će u samo 90 sekundi vašoj koži pružiti osjećaj kao da se utapa u svoj vodi koju zaslužuje kožu ostavljajući mekanom i sjajnom te uvelike pomažući u apsorpciji ostalih kozmetičkih preparata. Naposljetku, ako netko zna kako zaštititi kožu od hladnoće, onda to moraju biti Šveđani, zar ne?

foreo H2Overdose

Pijte. Puno. Vode.

Ljudi koji svugdje sa sobom nose bočicu vode rijetko imaju ovakvih problema, a ako ne vjerujete nama, možda ćete vjerovati nekome tko je tjedan dana pio čak 4 i pol litara vode dnevno.

Nabavite ovlaživač prostorije

Vaša koža različito reagira na različite vremenske uvjete. Niska stopa vlage, snažni zimski vjetrovi i vrući tuševi dodatno mogu isušiti kožu i zato je iznimno bitno da prostor u kojemu živite ne bude onaj koji će oduzeti i ono malo vlage što vam je preostalo.

Sretan oporavak!

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj