'Napale' su vas strije? Pronašli smo 5 načina kako ih maksimalno smanjiti

15/04/2021

Ne bojte se, rješenje za strije postoji i manje je zastrašujuće nego što mislite.

Manje ili veće, svi ih imamo, a neovisno o tome volite li ih ili mrzite, strije nisu ništa više od znaka da se naša tijela neprestano mijenjaju. Tehnički gledano, riječ je o ožiljcima koji se javljaju onda kad se naša koža naglo krene širiti odnosno skupljati. Takve su promjene ujedno i uzrok puknuća kolagena odnosno elastina što nedvojbeno ostavlja trag na našem stomaku, bedrima ili nekom drugom problematičnom području.

I dok su za neke ljude iritantne poput prištića, mnogi su svoje strije već odavno prihvatili u svoju ideju prirodne ljepote i iako obožavamo tako pozitivnu sliku o sebi, tu smo kako bismo vam rekli da je strije i dalje moguće maksimalno ublažiti i to na čak 5 učinkovitih načina.

Zanima vas kako? Nastavite čitati.

1. Suho četkanje

Riječ je o specifičnom obliku limfne drenaže uz pomoć četke s gustim dlačicama. Prije tuširanja, kožu jednostavno očetkajte od dolje prema gore tako da stimulirate dovoljnu drenažu u smjeru srca. Osim strija, suho četkanje može pomoći i u omekšavaju masnih naslaga koje žive ispod vaše kože te ih prisiliti da se ravnomjerno rasporede. Budite konzistentni jer, održavate li ovu rutinu svakodnevno, vaša će koža stvoriti višak kolagena i time dramatično smanjiti izgled vaših strija.

2. Mikrodermoabrazija

Iako tretman koji zahtjeva odlazak u salon, mikrodermoabrazija jednostavan je i učinkovit način uklanjanja strija. Riječ je o neinvazivnom postupku koji uklanja mrtve stanice kože grubim pilingom istovremeno stimulirajući proizvodnju nove, neoštećene kože. Tretman je posebno učinkovit u borbi protiv strija budući da dokazano pokreće proizvodnju kolagena i elastina.

3. Retinol

Kao derivat vitamina A, retinol je poznat po svojoj sposobnosti da potiče promet stanica. Nanošenjem proizvoda na bazi retinola na problematična područja, koža će doživjeti priljev novog kolagena i obnovu epiderme. Retinoli istovremeno ljušte i hidratiziraju kožu, brinući da se vaše strije svedu na minimum ili potpuno nestanu.

4. Hidratacija

Nije tajna kako će vam korištenje hidratantne kreme itekako pomoći u uklanjanju, ali prije svega i prevenciji nastanka strija. Za najbolje rezultate, isprobajte kokosovo ulje ili shea maslac koji će nahraniti vašu kožu te se pobrinuti da ostane zaštićena od moguće traume uzrokovane pucanjem. Ne brinite, u ove proizvode doista ne morate uložiti puno budući da će oni dostupni u drogerijama biti i više nego učinkoviti.

5. Masaža

Možda zvuči blesavo, ali vašim strijama definitivno neće smetati ako ih malo izmasirate. Naime, masaža potiče cirkulaciju u tijelu, ubrzavajući razgradnju štetnih tvari te potičući rast novog tkiva. Drugim riječima, ovom ćete radnjom koži definitivno pomoći iscijeliti puknuća u koži, smanjiti nastanak novih problema, ali i s vremenom smanjiti vidljivost postojećih prugica.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj