Što znači "12M" na kozmetici?

18/05/2020

Kako provjeriti rok trajanja?

Jeste li ikada promijentili kako neki proizvodi imaju označen rok trajanja, dok drugi imaju samo oznake kao što su 3M, 6M ili (najčešće) 12M?

Ako ste se ikada pitali zbog čega, što znači taj slavni "12M" i kako odrediti točan rok trajanja proizvoda koji ga nema označeno, čitajte dalje.

Kada su u pitanju proizvodi za njegu kože, proizvodi za sunčanje, boje za kosu i ostali proizvodi koji sadrže aktivne sastojke, stvari su jasne. Oni imaju označen rok trajanja označen sa “upotrijebiti do” s datumom, ili oznaku “najbolje upotrijebiti do”, koje treba poštivati, čak i ako proizvod niste otvorili.

Ako rokove odlučite ignorirati, najbolje što se može destiti jesti da oni jednostavno izgube svojstva koja su imali prije roka trajanja, npr. krema protiv celulita više neće imati efekta). Najgore što se može desiti, pak, je da ćete “izgoriti” ćete na suncu zbog neadekvatne SPF zaštite kojoj je istekao rok.

12M-0367929621 2020-05-17 at 01.05.43

A sad, o oznakama tipa 3M, 6M, 12M ili 24M. To su simboli koji označavaju period trajanja nakon otvaranja, ili PAO (period after opening). Taj broj označava trajanje nakon otvaranja tj. vremensko razdoblje nakon otvaranja tijekom kojeg se proizvod može upotrebljavati, a da nije štetan za potrošača. Točnije, taj broj označava broj mjeseci koliko ga možemo koristiti prije nego više nije OK. Ne sjećate se kad ste ga otvorili? Probajte pretpostaviti, ili izračunati, a ako ne ide, radije uzmite manju nego veću brojku.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj