Što otkrivaju vaši prištići

16/09/2014

Oni pričaju svoju priču i samo je važno da ih čujete...

Koža lica najbolji je pokazatelj svega onoga što se događa u vašem tijelu. A budući da se prištići ne pojavljuju bez razloga, važno je da ozbiljno shvatite poruku koju vam šalju. Proučite naš vodić i saznajte kako pobijediti akne koje se pojavljuju na određenim dijelovima lica.

Područje brade, čeljusti i vrata

Akne na ovom dijelu lica jasno ukazuju na vašu mjesečnicu. Zahvaljujući hormonima u danima mjesečnice koža je masnija zbog čega vam se lakše zatvaraju pore i izbijaju akne na ovom dijelu. Tretirajte ih proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu, a ako kroz duže vrijeme ne primjetite nikakav napredak, obratite se svom ginekologu i pokušajte s kontracepcijskom terapijom.

Područje nosa i čela

Akne na područjima nosa i čela tipične su za tinejdžerske godine te za razdoblja u kojima ste izloženi stresu. Preventivno nanosite proizvode protiv akni na taj dio lica kada znate da ulazite u stresno razdoblje života, kao što je na primjer kraj školske godine, vrijeme ispitnih rokova i slično.

Područje uz tjeme

Javljaju li vam se akne na dijelovima lica kraj kojih vam počinje rasti kosa, vjerojatno je razlog upravo upotreba proizvoda za kosu. Možda ste pretjerali s nanošenjem proizvoda za oblikovanje ili njegu kose i oni su začepili pore na tom dijelu licu. Ubuduće pripazite na taj dio lica, a ako i dalje nastavite primjećivati akne na tom dijelu, javite se svom dermatologu.

Obrazi

Najčešći uzrok akni na području obraza je doticaj prljavim rukama ili telefonom. Sve što često prislanjate na lice može začepiti pore i zaraziti lice bakterijama, a upravo su mobitel i ruke najčešći krivci. Svaki dan čistite mobitel antibakterijskim maramicama, a ruke držite dalje od lica.

Područje oko usana

Najvjerojatniji problem su vaše prehrambene navike. Pretjerano kisela i masna hrana mogu pogubno djelovati na vaš ten, a problemi s aknama očitovat će se upravo na ovom dijelu lica. Hranite se zdravije, a kad god jedete nešto masno ili kiselo maramicama za lice temeljito obrišite dio oko usana.

Prsa i leđa

Najčešći uzrok akni na ovim područjima je neadekvatna odjeća. Ukoliko vježbate, trebali biste izbjegavati vježbanje u pamučnoj odjeći jer ona upija znoj i zadržava bakterije. S druge strane, kada ne vježbate, trebali biste izbjegavati sintetičke materijale i nositi odjeću od prirodnih materijala zahvaljujući kojoj koža neometano diše.

Ukoliko ne uspijevate otkloniti problem akni, svakako posjetite dermatologa kako biste pronašli najbolji lijek.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj