Što mjesečnica radi tvojoj koži?

06/05/2020

Ukratko, svašta. Ali što to točno? Saznajemo, za svaku fazu ciklusa—detaljno.

Svi znamo da koža zna “poluditi” za vrijeme mjesečnica. No, koža se mijenja u različitim fazama: od prvog do 28. dana . Saznajemo što se točno događa u svakom dijelu ciklusa. Detaljno & precizno. A najvažnije od svega, donosimo vam Cosmo-savjete kako popraviti stanje kože u svakoj od faza.

Svi znamo da koža zna “poluditi” za vrijeme mjesečnica-0516556162

 

MJESEČNICA: OD 1. DO 5. DAN
Tipičan 28-dnevni ciklus počinje menstruacijom. Niska razina estrogena, progesterona i testosterona djeluju na maternicu, što dovodi do krvarenja. I tako počinje avantura koju zovemo ciklus.

Kako nadmudriti hormone?

Koža vam je vjerojatno osjetljiva i sklona crvenilu zahvaljujući navedenom povećanom protoku krvi u kapilarama. Osim toga, zbog rasta prostaglandin, koji je spoj sličan hormonima, smanjuje se tolerancija na bol, objašnjava dr. Joshua Zeichner. Koristite nježno sredstvo za čišćenje (npr. Garnier SkinActive Water Rose Micellar Cleansing Water, 41,90 kn, garnier.hr, bez iritirajućih sulfata i mirisa) i upotpunite svoju beauty rutinu umirujućim sprejevima (npr. Melvita ružina vodica)

Melvita Izuzetna vodica ruže, 141 kn, melvita.hr

Melvita Izuzetna vodica ruže, 141 kn, melvita.hr

 

FOLIKULARNA FAZA: od 6. do 12. dan

Dok se jajnici pripremaju za akciju (sazrijevanja jajne stanice), razina estrogena polako raste.

Kako nadmudriti hormone?

Zapravo, stanje je puno mirnije. Koža je manje osjetljiva, crvena i reaktivna. “Ako želite koristiti snažnu njegu za kožu, sada je dobar trenutak”, kaže holistička nutricionistica Alisa Vitti, autorica WomanCodea. Tretman pilingom dobra je ideja (npr. Lancôme Visionnaire Crescendo tretman, 659 kn, lancome.com) ako se želite riješiti mrtvih stanica, a možete nastaviti serumom za regeneraciju kože (npr. Biologique Recherche).

P. S. Ako se depilirate voskom, sad je pravi trenutak za to. “Kako estrogen raste, tako se povećava tolerancija na bol”, kaže dr. Zeichner.

Biologique Recherche Sérum 3R, 383 kn, biologique- recherche.hr

Biologique Recherche Sérum 3R, 383 kn, biologique- recherche.hr

 

OVULACIJA: od 13. do 15. dan

Razine estrogena i testosterona nastavljaju rasti u vrijeme izbacivanja zrele jajne stanice iz Graafova folikula.

Kako nadmudriti hormone?

Dobre je vijest što ćete u tom razdoblju izgledati sjajno. “Estrogen potiče proizvodnju kolagena pa koža izgleda popunjeno i čvrsto“, kaže dr. Zeichner. Osim toga, testosteron povećava proizvodnju sebuma, koji djeluje poput hidratantne kreme pa je koža mekana i navlažena. Problem nastaje ako inače imate masnu kožu jer porast sebuma u koži može uzrokovati “erupcije”. U tom slučaju napravite dobar piling (npr. L’Oréal Paris Pure-Sugar Purify and Unclog Kiwi Scrub, 64,90 kn, lorealparis.hr) i tretman serumom za masnu kožu (npr. Avon).

Avon Distillery Purify ulje za lice, 199 kn, avon.hr

Avon Distillery Purify ulje za lice, 199 kn, avon.hr


LUTEINSKA FAZA: od 16. do 28. dan

Ovo predmenstrualno razdoblje - kada estrogen i progesteron konstantno naglo variraju - nažalost je najdulja faza i tada koža najviše luduje.

Kako nadmudriti hormone?

“Ova hormonalna neravnoteža potiče upale i povećanu proizvodnju sebuma”, kaže Vitti. U slobodnom prijevodu, akne napadaju! Sad je dobar trenutak za tretman salicilnom kiselinom (Murad sadrži 1%) kako biste otopili višak ulja u porama i smanjili crvenilo. I još jedna stvar: hormoni koji luduju mogu uzrokovati poremećaj sna, a time i tamne podočnjake. U tom će slučaju kreme za područje oko očiju s kofeinom biti vaši najbolji prijatelji.

Murad Outsmart Acne Clarifying Treatment, 390 kn, murad.com.hr

Murad Outsmart Acne Clarifying Treatment, 390 kn, murad.com.hr

Lauren Balsamo, I.P.

Novo

Komentiraj