Sorry, ali SPF iz pudera se ne broji kao zaštita

03/02/2020

Imamo tri razloga zašto ova “prečica” nije toliko genijalna kao što mislite

1. Ne možeš staviti dovoljno

Zvuči ludo, ali istina je: “Kako bi dobila SPF zaštitu koja je označena na pakiranju podloge, trebaš nanijeti sedam (da, dobro si pročitala, s-e-d-a-m) puta veću količinu make up podloge nego inače,” kaže dermatologinja dr. Whitney Bowe. I da pogodimo, inače koristiš količinu koja je “taman dovoljna” da dobiješ pokrivnost koju želiš, a potom blendaš četkicom ili spužvicom, što pak upija dragocjenu SPF zaštitu. Sve u svemu, dr. Bowe savjetuje: “Ne naneseš li podlogu jako bogato, ne možeš očekivati da će učinkovito štititi kožu od sunčevih UV zraka.”

2. Matematika nam ne ide u korist

Ok, evo primjera: ako staviš zaštitnu kremu sa SPF 15 i preko toga make up podlogu također s faktorom 15 - to je zajedno kao SPF 30, zar ne? Hmmm, pa ne baš. U najboljem slučaju, to što ćeš dobiti tom kombinacijom je nešto malo bolja zaštita, a u najgorem dvije formule mogu jedna drugu razrijediti te tako postati manje učinkovite. Zlatno pravilo je uvijek nanijeti zaštitu širokog spektra (barem SPF 30) na lice. I to baš svaki dan! Sve što naneseš preko toga, smatraj odbojnikom koji će ublažiti učinak zaštite.

3. Ponovno nanošenje je zapravo nemoguće

Osim ako si spremna skinuti cijelu šminku i ponovno je nanijeti, dodatni zaštitni faktor preko postojeće šminke (što će razmrljati make up) nije baš neka opcija. Pa koje je onda rješenje? Napravi si uslugu i nabavi puder za lice sa zaštitnim faktorom i četkicom. Nanesi ga svaka dva sata ako si vani, savjetuje dermatologinja dr. Ellen Marmur. Isprobaj Jane Iredale Powder-Me SPF Dry Sunscreen SPF 30 (393 kn, dermacare.hr). Neće utjecati na druge proizvode, i dolazi u četiri nijanse.

TETA mirhe cheveux

6 faktora koje bi trebala koristiti baš svaki dan

Za masnu kožu Ovaj ultralagani losion za lice ne sadrži ulja pa je idealan za masnu kožu, vodootporan je tijekom 40 minuta te djeluje protiv štetnih učinaka UV zraka.

SPF 2

Shiseido Urban Environment Oil‑Free UV Protector SPF 42, 295 kn,
shiseido.com

Za kožu koja ne želi kemiju Ova luksuzna krema za lice, zahvaljujući 100% mineralnim zaštitnim faktorima, idealna je za sve tipove osjetljive kože koja ne želi kemijske filtre.

SPF 3

Biologique Recherche Protection U.V. SPF 25, 750 kn,
biologique-recherche.hr

Za one koji žele pametnu kremu Nekim čudom ova krema uspijeva štetne učinke sunca okrenuti u svoju korist. Idealna je za sve one koji žele prevenciju (ili odgađanje) prvih bora.

SPF 4

Dermalogica Prisma Protect SPF 30,
od 139 kn, dermalogica.hr

Za hiperpigmentaciju Fluid idealan za sve tipove kože sprečava hiperpigmentaciju prouzročenu suncem. Učinkovito smanjuje tamne mrlje i sprečava njihovo ponovno stvaranje.

SPF 1

Eucerin Pigment Control fluid SPF 50+,
142 kn, eucerin.hr

Lauren Balsamo, Ivo Parać

Novo

Komentiraj