3 dermatologa protiv 3 viralna TikTok trenda: Što o njima misle i vrijedi li ih isprobati

25/02/2021

Ako moramo birati samo jedan razlog zbog kojega obožavamo TikTok, onda je to definitivno činjenica da obožavamo isprobavati nove, originalne trikove za njegu kože. No, jesu li baš svi tako dobri i učinkoviti kao što izgledaju?

Neupitno je kako svaka koža na različite trendove, proizvode te metode različito i reagira. Ipak ovi se TikTokeri zaklinju usvoje novootkrivene metode, a u tome ih podržavaju stotine tisuća vjernih pratitelja.

Ipak, preferiramo kad nam iste odobre i stručnjaci. Bez puno okolišanja, slijede 3 viralna trenda za njegu kože te o što o njima misle oni koji su na tome doktorirali.

“Slugging”

@caitkiernan

How I learned to SLUG my skin thanks to @marthastewart #slugging #skincareroutine #marthastewart #antiagingskincare #vaseline #petroleumjelly

♬ Drop It Like It's Hot - Snoop Dogg


Dolazi od riječi “slug” koja na engleskom znači puž, a riječ je o tehnici koja dolazi iz Koreje te koja uključuje nanošenje tankog sloja vazelina na lice nakon svoje uobičajene večernje rutine. Iako se mnogi zaklinju u to kako im je koža nakon samo nekoliko dana postajala sjajnija i zdravija, bitno je uzeti u obzir kako ovo definitivno nije tehnika koja će baš svakome pružiti jednake rezultate.

“Vazelin ne hidrira kožu, ali u ovom slučaju djeluje kao svojevrstan ‘štit’ koji postojeću vlagu zadržava na koži”, objašnjava dr. Mariana Vergara. “Vazelin štiti kožu od upale, crvenila te rozaceje, ali definitivno nije tehnika koju bi trebali koristiti osobe s masnom kožom sklonom aknama.”

Drugim riječima, vazelin neupitno začepljuje pore što znači da bi ga osobe s problematičnom kožom trebale izbjegavati u širokom krugu dok one s osjetljivom kožom sklonom upalama metodi slobodno mogu dati priliku te sami procijeniti njezinu uspješnost.

Korištenje kreme za erekciju u svrhu pumpanja usana

@jerrybmaldonado

If you know what movie I’m talking about please tell me because I want to watch it again #beauty #lips

♬ original sound - Jerry Mal


O da, i ovo se dogodilo i ne, ovo definitivno nije trik koji biste trebali isprobati kod kuće.

“Većina krema za erekciju u sebi sadrže aktivne sastojke koji pojačavaju protok krvi, ali ti isti sastojci na usnama mogu rezultirati iritacijom koja se može manifestirati na niz načina od oticanja, peckanja pa do guljenja kože na usnama, a u najgorem slučaju, ovakve kreme mogu izazvati i teške alergijske reakcije”, rekla je dr. Hadley King

Flasteri kao “savršeno” rješenje za uklanjanje akni

@yayayayoung

How I cover my pimples! #pimplepatch #acnepatch #hydrocolloid #learnontiktok #tiktokpartner

♬ original sound - yayayayoung


Veliki broj korisnika TikToka nedavno je započelo trend stavljanja flastera na akne nadajući se kako će im njihova ljekovita svojstva pomoći smanjiti odnosno ukloniti problem preko noći baš kao što flastere koristimo na manjim ranama i, vjerovali ili ne, trik stvarno funkcionira!

“Flasteri pomažu u izvlačenju viška ulja i prljavštine i definitivno ih smatramo jeftinijom alternativom flasterima namijenjenima za akne. Ipak, ako se odlučite za ovu metodu, pobrinite se da koristite flastere s hidrokoloidnim preljevom koji obično u sebi sadrže nešto poput želatine, a služi u svrhu zadržavanja vlažnosti te bržeg zacjeljivanja rana”, kaže dr. Dhaval Bhanusali.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj