Sabotirate li i vi svoj beauty režim na ovaj način?

16/01/2021

Ne brinite, ništa (još) nije izgubljeno!

Sjećate se onog trenutka kad je Kylie Jenner nonšalantno predstavila piling of oraha i internet se u sekundi pretvorio u seriju dermatoloških rasprava?

Pa, iako smo od tog trenutka napredovali poprilično daleko, bitno je znati da nisu svi pilinzi jednaki, a pogrešne kombinacije mogu imati sve samo ne onaj učinak koji ste željeli postići.

Nego, u čemu je zapravo problem? “Nažalost, većina pilinga i dalje je previše gruba i abrazivna za našu kožu. Štoviše, svaki piling koji u sebi sadrži grube, nazubljene, tvrde ili nepravilno oblikovane čestice ozbiljno će oštetiti vašu kožu uzrokujući mikro ureze na površini kože”, objašnjava Paula Begoun, vlasnica beauty linije Paula’s Choice.

Problem u tim mikro “ranicama” na koži je taj što oslabljuju prirodnu barijeru kože čineći ju otvorenijom prema štetnim tvarima iz zraka. Osim toga, iste pojačavaju suhoću, crvenilo, osjetljivost pa čak i ubrzano uništavanje kolagena i elastina.

Da bi stvar bila gora, većina ljudi pilinge koriste kako bi se riješili bubuljica ili mitesera za što oni uopće nisu napravljeni. “Pilinzi su napravljeni kako bi odstranili mrtve stanice kože. Za rješavanje prištića odnosno mitesera koristite eksfolijante poput AHA i BHA kiselina.”

Naravno, to ne znači da bi zauvijek trebali zaboraviti na pilinge, samo zapamtiti kako je manje više. S druge strane, želite li postići jednaki efekt na sigurniji način, pokušajte s kemijskim eksfolijantima, a ako niste sigurni koji će vam odgovarati, dermatolozi savjetuju da slušate svoju kožu:

“Ako je osjećaj neugodan, a vaša koža suha, svrbi ili peče, reagirajte odmah. Također, takve proizvode za početak koristite samo nekoliko puta tjedno, a jednom dnevno samo ako imate dovoljno iskustva i ne osjećate nikakve neugodnosti te ako proizvod nalaže da ga smijete koristiti toliko često.”

Uz to, izbjegavajte korištenje kiselina u jutarnjim satima kako biste izbjegli izlaganje osjetljive kože suncu i takve proizvode radije prebacite u svoju večernju rutinu.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj