R kao retinol

14/01/2020

Sve što ste ikada htjeli znati o njemu, a niste imali koga pitati

Ovaj se sastojak već dugo koristi za poboljšanje strukture kože, no proslavio se zahvaljujući čudesnom anti-age efektu. Cosmo vam otkriva kako retinol zapravo djeluje na kožu, koji su njegovi realni učinci, ali i problemi s kojima se najbolje bori.


PRVO, ŠTO JE TO RETINOL?

U svijetu prepunom ne tako učinkovitih proizvoda za njegu kože retinol (vitamin A) je jedan od rijetkih sastojaka koji doista djeluje i koji je licu doista potreban. Zapravo, vitamin A, kao i svi njegovi derivati, važan je element u svijetu ljepote kako biste se riješili dosadnih problema s kožom. Želite ispeglati one antipatične sitne bore na čelu? Retinol. Želite blistaviji ten i manje pore? O da, retinol. Treba vam rješenje za akne? Vjerovali ili ne, opet retinol. Na staničnoj razini retinol djeluje tako da ubrzava metabolizam, što dovodi do stvaranja kolagena i elastina, dva proteina odgovorna za čvrstoću i debljinu kože. No mogao bi se pojaviti i jedan mali problem - upotreba retinola može biti vrlo konfuzna pa ako u nekom trenutku pretjerate, lice može biti crveno nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Zbog toga svega Cosmov je savjet: prije upotrebe obavezno se konzultirajte s dermatologom da biste spriječili pogreške i imali kožu kakvu ste oduvijek željeli.

AVON Distillery_zena 1


KAKO SE KORISTI?

Neka postane dio večernje rutine. Noću se koža prirodno obnavlja pa tada retinol može pokazati svoje najbolje učinke. Osim toga, formula retinola na suncu gubi učinkovitost pa ga je bolje ne koristiti danju. Manje je više. Pretjerivanjem retinol neće djelovati bolje, nego će vaše lice dobiti problematično crvenilo. Kako biste spriječili nepotrebno nadraživanje kože, koristite samo jednu kapljicu za cijelo lice. Što se tiče učestalosti upotrebe, u početku ga koristite tjedan dana jednom tjedno, zatim dva puta tjedno tijekom dva tjedna i tako postupno povećavajte učestalost. Koji proizvod odabrati nakon retinola, ovisi o tome koliko vam treba hidratacije. 

Važno je da ono što nanesete nakon retinola bude nježno kako ne biste pretjerali s aktivnim sastojcima. Nanošenje se preporučuje 20 minuta nakon retinola. Kiseline su vaši prijatelji! Zato što pomažu retinolu da djeluje još bolje. Koristite serume s alfa hidroksi kiselinama (AHA) ili beta hidroksi kiselinama (BHA) u noćima kada ne koristite retinol jer ćete tako ukloniti mrtve stanice s površine kože. A time ćete imati i bolje rezultate.


MOŽE LI SE KORISTITI ZA PODRUČJE OKO OČIJU?

On je zapravo ključ za uklanjanje tamnih kolutova (jer zgušnjava kožu pa su plavkaste krvne žilice na tom području manje vidljive). Osim toga, ne zaboravite da je područje oko očiju jako osjetljivo pa pazite koji proizvod nanosite.

AVON Distillery_kapaljka ulje


KOJI JE KOJI?

Ako guglate retinol, zasigurno ćete nabasati na riječ “retinoid”. To je općeprihvaćeni krovni izraz za vitamin A u svim njegovim oblicima, uključujući i retinol. Kako bismo vam to potanko objasnili, sastavili smo popis najpopularnijih retinoida i njihovih svojstava .

Retinyl-ester

Ovo je najnježniji, ali i najslabiji oblik retinola. Zato se smatra najboljim za osjetljive tipove kože. Među sastojcima (ingredients) potražite retinil palmitat, retinil acetat i retinil linoleat. Bakuhiol Dakle, tehnički ovo nije retinoid, ali koristi se u puno proizvoda kao prirodna alternativa retinolu. Pokazalo se da ovaj biljni sastojak djeluje poput retinola, ali uz fotostabilnost i manje iritacija.

Retinol

Nalazi se u brojnim anti‑aging kremama i serumima. Za razliku od jačih retinoida, kada ga koža jednom apsorbira, treba se pretvoriti u retinoičnu kiselinu kako bi se vezao za retinoidne receptore kože i maksimalno djelovao.

Adapalen

Ovaj se lijek, kažu mnogi dermatolozi, najčešće koristi za liječenje akni. Dakako, ne preporučuje se korištenje na svoju ruku (a i ne možete ga dobiti bez recepta) nego isključivo uz konzulta­ciju s dermatologom.

Tretinoin

Ovo je retinoična kiselina (superpotentna forma vitamina A) koja je najbolja u borbi protiv starenja i akni (ali ozbiljno, ova stvar ozbiljno radi). Možete ga naći u obliku kreme ili gela.


MOŽE LI SE RETINOL KORISTITI I ZA OSJETLJIVU KOŽU?

Ovisi. Imate li ekceme ili rozaceju, važno je da se konzultirate sa svojim dermatologom. Ako vam je koža preosjetljiva i skloni ste crvenilu, pokušajte nanositi retinol pomiješan s hidrantnom kremom - tako ćete postupno kožu pripremiti za retinol.

distillery_potezi copy


ŠTO MORAM ZNATI O NUSPOJAVAMA?

Ponekad su crvenilo i perutanje normalna reakcija, a imate li prištiće, mogli biste imati osjećaj kao da vam lice gori. Ako se u roku od dva tjedna ti efekti ne umanje, smanjite učestalost korištenja ili isprobajte slabiju koncentraciju.

FUNKCIONIRA LI RETINOL PREVENTIVNO?

Apsolutno. Dermatolozi kažu da nikada nije prerano početi koristiti retinoid.

MOŽE LI SE KORISTITI I LJETI?

Dokle god koristite SPF, sve je ok. Ali svakako treba imati na umu da sva čarobna svojstva retinola nemaju učinak kada su u kontaktu s UV zrakama.

Tekst: Ama Kwarteng Priredili: Teodora Bogdanović i Ivo Parać

Novo

Komentiraj