Prištići: ako ih već morate tiskati, napravite to kako treba

21/05/2019

Cosmo vodič za tiskanje prištića, mitisera, akni, i ostalih gadosti

Nemojte niti pokušavati lagati: znamo da svi prčkaju po prištićima iako smo stotinu puta rekli da se to ne radi! Ako već odlučiš prekršiti pravila, evo kako to napraviti sa što manje štete, a što više koristi.

MITESERI: što je to?

Nije prljavština, u to možeš biti sigurna. Riječ je o otvorenim porama ispunjenim mješavinom stanica mrtve kože i masnoće koja tijekom izlaganja zraku oksidira te dobije tamnu boju.

Kada ih tiskati? Za razliku od bubuljica, miteseri nemaju rok trajanja, što implicira da su u svakom trenutku spremni za tiskanje, kad god ih primijetiš.

Kako ih se riješiti?

1. Piling Njegu počni pilingom kako bi skinula što više mrtvih stanica s kože. Tako ćeš olakšati i sam proces tiskanja.
2. Tiskaj pametno Prije nego se baciš na posao, omotaj oba kažiprsta vlažnom maramicom ili blazinicom kako bi spriječila da ti se nokti zariju u kožu i tako prošire bakterije. Smjesti prste s obje strane mitesera i nježno guraj crnu točkicu van. Pazi da ti prsti ne budu preblizu jer tako nećeš uspjeti istisnuti miteser. Ako ga ne uspiješ istisnuti nakon trećeg pokušaja, prestani pokušavati. U suprotnom ćeš oštetiti kožu ili će ti puknuti kapilara (što će ostaviti trajan ožiljak). 3. Spriječi ponavljanje Ako i riješiš problem mitesera na opisan način, pore će se s vremenom ponovno napuniti mrtvim stanicama. Taj se proces jednostavno ponavlja. Maska s aktivnim ugljenom usporit će ponovno nastajanje mitesera jer upija višak masnoće s lica. No taj proizvod neće potpuno ukloniti mitesere, ali može pomoći da tjedan ili dva budu manje vidljivi.

profimedia-0422297775


BUBULJICE: što je to?

Bubuljice su mješavina mrtvih stanica kože i masnoća koje su se nakupile u zatvorenoj pori. Budući da nije izložena zraku, ne oksidira poput mitesera nego nastaje bijela kvržica na licu, a svi znamo koliko je teško izdržati a da je odmah ne istisneš.
Kada ih tiskati? Ako je u središtu bubuljice vidljiv bijeli vrh, spremna je za tvoje spretne prste. Ako bijelog vrha nema, pričekaj još nekoliko dana.

Kako ih se riješiti?

1. Zagrij ih Nakon tople kupke nanesi na lice (i područje bubuljice) gust sloj uobičajene dnevne kreme. Tako ćeš zadržati toplinu u pori koja je neophodna da ti omekša kožu i ublaži sam proces istiskivanja. Ako imaš posla s tvrdoglavom bubuljicom, zagrij je ponovno blazinicom natopljenom toplom vodom pa pokušaj istisnuti nakon nekoliko minuta.
2. Alat u ruke Metalni ekstraktor bubuljica najprije dezinficiraj alkoholom, a zatim ga postavi oko bubuljice i nježno počni istiskivati. Pažnja: svaka agresivnost osvetit će ti se u obliku ožiljaka.
3. Čistoća na prvome mjestu Kada istisneš bubuljicu, mjesto istiskanja hladi nekoliko minuta kako bi ublažila crvenilo. Potom namaži kremom s benzoil peroksidom koji će ubiti preostale bakterije. Ako na mjestu bubuljice nastane krasta, pusti da se sama zaliječi. Prčkanje po rani može dovesti do stvaranja ožiljka.

profimedia-0366871963


CISTE: što je to?

Ova mala područja crvene kože posljedica su upalnog procesa u porama koji nastaje nagomilavanjem masnoće. Uglavnom se pojavljuju na području brade ili vilične kosti (posljedica hormona) te mogu tu ostati nekoliko tjedana, čak i mjeseci.

Kada ih tiskati? Ciste bi bilo najbolje prepustiti stručnjacima kako bi se izbjeglo stvaranje velikih ožiljaka ili, još gore, upalnih procesa.

Kako ih se riješiti?

1. Redovita njega Ne postoji mnogo toga što možeš poduzeti kod upalnih procesa nastalih ispod kože, ali svakako je važno njegovati površinski sloj kože nježnim protuupalnim kremama i serumima. Agresivni kemijski tretmani stvorit će nepotrebne kraste.
2. Smiri crvenilo Preko postojećih cista namaži kortizon kremu te hladi upaljeno mjesto ledom kako bi suzila krvne žile i smanjila otečenost.
3. Zlatne ruke Ako je upaljeno mjesto ujedno i bolno (ili idete na neki važni event), posjeti dermatologa koji će obaviti tretman kortikosteroidom pa će cista nestati u roku od 24 sata. Takav tretman (provodi se injekcijom) može ostaviti trag na licu pa takav kozmetički tretman ne bi trebalo primjenjivati često.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj