Prčkali ste po faci?

21/04/2020

Razumijemo vas. Imamo rješenja.

Znamo, doma ste, dosadno vam je, nemate što za raditi, pa zašto ne biste malo prčkali po faci? “Gledaj, tu imam jedan prišt… tu je još jedan koji se još nije razvio do kraja… a što je ovo? potkožni prišt?”, znate kako to ide. Nije prošlo niti 5 minuta, a već ste istisnuli svaku mogući (i nemoguću) grbu na licu za koju pretpostavljate da je akna, ili bi mogla postati akna.Već i prije nego ste ih počeli istiskivati, znali ste da to neće dobro završiti.

No, prije svega, može jedno kratko pitanje: jeste li ikada istisnuli prišt, a da je nakon toga sve bilo u redu? Naravno, ne. Ali, tko smo mi da sudimo? Mi smo Cosmopolitan, a Cosmo je tu da ima rješenja, a ne kritike.

RJEŠENJE
Malo vremena, malo strpljenja, i malo suzdržavanja od daljnjih prčkanja, kako bi se rana koju ste napravili, smirila. Ako ste sr**** napravili prije nekoliko sekundi, vrijeme je za prvu pomoć. Prvo operite ruke (sapunom i vodom), a zatim uzmite svoju omiljenu pjenu za čišćenje (nešto nježno) i očistite lice. Ne želimo, naravno, još pogoršavati stvari, i zbog toga je važno koristiti nježnu formulu, a ne neku agresivnu pjenu s AHA-kiselinama, agresivni tonik, tretman za akne, ili nedajbože piling.

Prčkali ste po faci?-0335317293

Ako ste si uspjeli raskrvariti facu, prvo nalijepite hidrokoloidni flaster za akne (koriste se i za herpes, npr. Everyrays Flasteri za akne i herpes, 19,90 kn) na nekoliko sati —ili, idealno, preko noći—kako biste zaliječili ožiljak, a koža se oporavila od šoka. Nakon toga nanesite kremu za lice i ne gledajte se u ogledalo cijeli dan.

Ako ste pak uspjeli istisnuti potkožni prišt—stručno zvan cistični—najvjerojatnije sada imate ogromnu grbu na licu. Stavite malo leda na izbočinu i držite pet minuta, a potom nanesite kremu s hidrokortizonom (ili sastojkom koji ima slično djelovanje, npr. Eucerin AtopiControl Akut krema, 99 kn, eucerin.hr). Ta će kombinacija smanjiti crvenilo i natečenost. Nakon toga nanesite korektor na izbočinu i oko nje, pričekajte 20 minuta te ga prstima izblendajte.

I ne dirajte više.

I.P.

Novo

Komentiraj