Pranje ruku (i lica) je važnije nego ikad

24/03/2020

Imamo par dobrih savjeta

Ključni savjet ovih dana je, osim čestog pranja ruku, ne dodirivati lice kako bi ono ostalo čisto, što je ključno za prevenciju širenja raznih virusa i bakterija.

No, kako to postići u stvarnosti?

Naime, mnogi ljudi dodiruju lice nesvjesno, kada su uzrujani, šokirani ili pak iznenađeni, a osobito ako pod prstima osjete prištić. Iako je gotovo nemoguće u potpunosti prestati dodirivati lice, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći u održavanju higijene i smanjenju kontakta.

Chanel La Mousse Anti-Pollution Cleansing Cream-to-Foam krema za čišćenje lica koja se pretvara u pjenu u dodiru s kožom, 265 kn, mueller.hr

Chanel La Mousse Anti-Pollution Cleansing Cream-to-Foam krema za čišćenje lica koja se pretvara u pjenu u dodiru s kožom, 265 kn, chanel.com

 

Vaše lice, oči i usta najizloženija su područja na vašem tijelu i ključno je izbjegavati kontakt ako ste rukama prethodno dodirivali bilo što drugo. Ako pak jeste, evo nekoliko koraka za temeljito čišćenje:

1. Prvo i najvažnije - operite ruke.
Nemojte pretpostaviti da ćete umivanjem lica ujedno očistiti i ruke. Prije nego što stavite dlanove na obraze, ruke temeljito operite sapunom i vodom. U suprotnom, tijekom umivanja možete prljavštinu i bakterije utisnuti dublje u pore na licu.

Eucerin pH5 pH5 sindet bez sapuna 37 kn, eucerin.hr.

Eucerin pH5 pH5 sindet bez sapuna 37 kn, eucerin.hr


2. Navlažite lice mlakom vodom
Dobro navlažite lice tako da bude mokro i pripazite da ne pretjerujete s temperaturom vode ni u kojem smjeru, jer prehladnom ili pretoplom vodom možete šokirati i oštetiti kožu.

pranje-ruku-čišćenje-lica-covid-19-prevencija-higijena-ostanidoma-0508695417-NIVEA ulje za čišćenje lica 1

3. Nanesite omiljeni proizvod za čišćenje na lice koristeći vrhove prstiju
Izbjegavajte spužvice i krpe jer one mogu sadržavati bakterije, a grubi materijali pak mogu naštetiti vašoj koži. Nanesite proizvod na jagodice prstiju te ga čistim rukama utrljajte u kožu.

Nivea ulje za čišćenje lica za normalnu kožu, 56,90 kn, nivea.hr

Nivea ulje za čišćenje lica za normalnu kožu, 56,90 kn, nivea.hr

 

4. Očistite lice
Čistim rukama možda je najbolje čistiti lice, no postoji i opciia, recimo uz pomoć Foreo Luna silikonske četke za lice koja je do 35 puta higijenskija od najlonske četke te uklanja 99,5% nečistoća sa vašeg lica. Neabrazivna je i izuzetno nježna prema vašoj koži. Uz to, brzo se suši te sprječava nakupljanje bakterija nakon korištenja dok je spremljena u kupaonici.

Fore Luna 2, 1499 kn, foreo.com

Foreo Luna 2, 1499 kn, foreo.com

5. Isperite lice mlakom vodom
Većina proizvoda za čišćenje djeluje tako da „zarobi“ prljavštinu i bakterije unutar sapunice, kako biste ih lakše isprali s lica. Nedovoljnim ispiranjem ostataka proizvoda, koji je nakon čišćenja prepun bakterija, nečistoće se i dalje zadržavaju na vašem licu i pogoduju stvaranju nepravilnosti i prištića. Stoga, umivanjem temeljito isperite ostatke sapunice dok vam na licu ne ostane samo čista voda i blistav sjaj.

Afrodita Cosmetics Clean Phase Hydra Solution gel za čišćenje lica, 33,99 kn, afroditacosmetics.com

Afrodita Cosmetics Clean Phase Hydra Solution gel za čišćenje lica, 33,99 kn, afroditacosmetics.com

6. Posušite
Nakon čišćenja, lice nije potrebno agresivno trljati ručnikom kako biste ga osušili. Nježno tapkajte lice čistim, mekim ručnikom dok se svi dijelovi ne osuše, bez oštećivanja ili iritacije kože.

Na kraju, za koju god metodu čišćenja se odlučili, brinite o higijeni, čuvajte zdravlje i #ostanidoma.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj