A da ovog ljeta svi prihvatimo svoja tijela kakva jesu?

21/05/2020

Zašto ove godine ne bismo prvo prihvatili svoje tijelo, a zatim pokušali napraviti najbolju verziju sebe? #NoDrama

Nakon duge ovisnosti o pekarnicama, kako kaže jedna Cosmo-kolegica, i tromog razdoblja bez aktivnosti, naše je tijelo prepuno toksina koji se (vidi vraga) smještaju i talože u našem salu. Zato treba aktivirati prirodan proces sagorijevanja nakupljene masti te tako spriječiti stvaranje novih zaliha. Ovo su ideje Cosmo-stručnjaka kako to postići.

“POST-EXPRESS”

Ne, ne govorimo o nekoj novoj kurirskoj službi koja ekspresno raznosi poštu po Hrvatskoj nego o ekspresnom postanju, ali samo jednom ili dvaput mjesečno, recimo od petka u podne do subote u podne, kada pijemo samo vodu, biljni čaj bez šećera ili domaću povrtnu juhu. Idealno za subotu ujutro kada i tako nakon napornog radnog tjedna spavamo do podneva. Ili, još bolje, stari dobri trik s brezinim sokom: poznat je kao čistač organizma koji opskrbljuje organizam mineralima, a dvije čaše dnevno dovoljne su za aktiviranje metabolizma i ozbiljno podizanje energije.

PAMETNO S VODOM

Ako pijete mineralnu vodu, neka bude negazirana. Ako je iz slavine, neka bude filtrirana. Naime, negazirana ili filtrirana voda ne opterećuje ni jetru ni bubrege. Štoviše, ona ih potiče da se što brže riješe toksina. Nutricionisti predlažu litru i pol na dan ili jednu čašu svakih 30 minuta.

TRLJAJTE SE NA SUHO

“Dry skin brushing” tretman iznimno je popularan u Americi i Velikoj Britaniji. Izvodi se na suhu kožu, bez kreme za masažu, bez ulja za tijelo, velikom četkom za masažu s prirodnim čekinjama (npr. Kostkamm ovalna masažna četka s čekinjama od agave, 60,50 kn, ecco-verde.hr). Osim što je to prirodni piling kože i potiče cirkulaciju, masaža na suho smanjuje nakupljanje vode u koži, smanjuje natečenost nogu, kao i vidljivost celulita te učvršćuje kožu bez kozmetike. Dvije minute na dan prije tuširanja bit će dovoljne za ovaj tretman.

JEDITE JABUKE

Odaberite jedan dan u tjednu kada ćeš jesti jedino jabuke. Jer, kada organizmu damo samo jednu namirnicu, probavni sustav neće trošiti toliko energije koliko mu je inače potrebno pa se naša jetra, koja zbog toga nema pametnijeg posla, može u miru posvetiti rješavanju toksina. Nije to tako strašno - cijeli dan možete se igrati jabučnim teksturama: ujutro smoothie od jabuke, poslijepodne sok od jabuke, a navečer kompot od jabuke. Osim toga, jabuka sadrži malo šećera, što znači da ne postoji mogućnost da vas zaboli glava (od gladi). I da, neka budu bio-jabuke.

POVISITE TEMPERATURU

Tu i tamo treba povisiti temperaturu. Turska kupelj, ili hammam, to smo već isprobali, no nismo infracrvenu saunu. Naime, infracrvene zrake, koje prodiru duboko u tkivo, tjeraju kožu na znojenje, smanjuju masne naslage, kao i vidljivost narančine kore te tonificiraju kožu. Za vidljive i konkretne promjene na tijelu preporučuje se terapija tri puta tjedno tijekom mjesec dana. U većini toplica nude i infracrvenu saunu. Mi volimo Daruvarske toplice, Terme Jezerčica ili Terme Čatež.

I.P.

Novo

Komentiraj