Ova djevojka mjesec dana nije prala kosu, a rezultati su… neočekivani

30/12/2020

Ako postoji ijedna dobra stvar koju je donijela 2020., onda je to onda da su nam se sve one misli koje se javljaju u tri ujutro u velikoj mjeri prestale biti samo misli, a postale konkretni projekti koji će nam u najmanju ruku život učiniti bar malo uzbudljivijim. Naposljetku, postoji li idealnije vrijeme za ludi pothvat poput ne pranja kose mjesec dana od lockdowna?

Srećom, ovo je eksperiment koji objeručke prepuštamo YouTuberima, a jedna od njih je Elena Bateman a.k.a. Ellbat, djevojka koja je spremna doći do svih naših odgovora kako mi ne bismo trebali.

Naime, ranije ove godine, na njezinu žalost točno mjesec dana prije početka lockdowna, Ellbat je zaključila kako je krajnje vrijeme da potvrdi (ili ospori) sve one tvrdnje o tome kako su naša prirodna ulja sve što je našoj kosi potrebno da ostane zdrava, sjajna i jednostavno prekrasna, a mjesec dana trebalo bi biti dovoljno vremena da se tjeme oporavi od brojnih proizvoda za kosu i vrati u svoje prirodno i zdravo stanje.

Pa, nakon pomnog istraživanja kako bi ovo istraživanje donijelo konkretne rezultate, Ellbat se morala pridržavati nekoliko pravila:

Mjesec dana neće koristiti šampone, regeneratore, ali ni ulja, gelove i ostale proizvode za kosu.
Maksimalno će smanjiti diranje kose osim ako ju mora maknuti s lica.
Nakon prvog tjedna, Ellbat će slijediti primjer ostatka i povremeno prati kosu isključivo toplom vodom.

Evo i rezultata:

1. tjedan

Do kraja prvog tjedna, njezina je kosa, navikla na pranje svaka 2-3 dana, odjednom počela proizvoditi ogromnu količinu sebuma. Kosa je izgledala prljavo, masno i teško. Srećom, uslijedio je trenutak kada je Ellbat po prvi puta mogla isprati kosu vodom, nadajući se da će bar djelomično isprati višak masnoća. Da bi pranje bilo što učinkovitije, kosu je dobro iščetkala pod vodom. Unatoč višku ulja na tjemenu, kosa je izgledala puno ljepše, a njezine su se prirodne kovrče u velikoj mjeri počele opuštati.

week 1

2. tjedan 

Ellbat priznaje kako je počela gubiti nadu i ozbiljno razmišljala o odustajanju. Kosa je izgledala iznimno prljavo, a osim toga, patila je od jakog svrbeža uzrokovanog prljavštinom, prašinom, mrtvom kožom, ali i peruti koju je iskusila po prvi puta u životu. “Osjećala sam se kao da mi po tjemenu plešu mravi.”

Uskoro su krenule i glavobolje koje je, pretpostavlja, dobila zbog konstantnog vezivanja kose u repove i punđu. Da bi stvar bila gora, na zadnjem dijelu tjemena počele su se stvarati modrice. Njezino se ispiranje pretvorilo u očajno povlačenje kose četkom zbog čega je pri svakom ispiranju iz kose izvlačila ogromne količine mrtvih vlasi od kojih je, kako kaže, mogla napraviti tepih, a zbog viška masnoće, čini se kako se mokra kosa uopće više ne može osušiti.

week 2

 

3. tjedan

Ellie kaže kako joj se činilo da je kosa konačno dostigla točku u kojoj se prestala dodatno mastiti. To joj je počelo davati nadu kako će konačno doživjeti trenutak u kojoj će njezini uvojci postati zdravi, čvrsti i prekrasni. Unatoč tome, svrbež nije prestao, a svaki dodir kose rezultirao je u prstima punim ulja i mrtve kože. “Počinjem mi se činiti da sam upravo potratila mjesec dana života s užasno prljavom kosom bez ikakvog razloga.” Bez obzira na blagi gubitak nade, Ellbat je odlučila biti uporna i završiti svoje istraživanje do kraja.

week 3

4. tjedan

Stigao je i 30. dan kada je i sa sigurnošću mogla potvrditi: “Ništa se nije promijenilo.” Iako ne umanjuje činjenicu da bi ova metoda mogla funkcionirati na drugim djevojkama, Ellbat je ostala razočarana: “Ako kosu ne perete mjesec dana, izgledat ćete kao da niste oprali kosu mjesec dana.”

Pogledajte video:

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj