Ovo je intervencija svim ovisnicima! Vaš balzam za usne nije dobročinitelj kakvim se izdaje

18/05/2021

Osim što smo se nekoliko puta zapitali stvara li doista ovisnost, rijetko ćemo napustiti stan bez omiljene njege za usne. Ipak, što ako on i nije toliko učinkovit koliko smo mislili da je?

Nitko ne voli suhe i ispucale usnice. Osim što grozno izgledaju, krvarenje, ranice i peckanje posljednja je stvar kojom se želimo baviti onda kada želimo okinuti onaj savršeni selfie. Ipak, s nizom formula i raznoraznih brendova, danas je više nego ikada izuzetno lako s polica zgrabiti onaj koji možda i nije najbolje rješenje za nas.

Štoviše, sve veći broj istraživanja počeo je dolaziti do zaključka kako velik broj balzama za usne čini više štete nego koristi. I dok većina balzama može pružiti privremeno olakšanje vašim usnama, postoje dokazi kako njihove formule dugoročno u puno većoj mjeri iste isušuju. Naime, kada jednom kad tanki sloj balzama ispari s naših usana, one ostaju još isušenije zbog čega ga obično ponovno nanosimo ni ne sluteći kako na taj način sudjelujemo u začaranom krugu u kojemu su sa svakim nanošenjem naše usne sve više podložne iritaciji.

Površina naših usana sastoji se od tri sloja stanica. Najudaljeniji sloj čine mrtve stanice i poznat je kao rožnati sloj. Ovo je zaštitni sloj usana tvori barijeru koja sprječava oštećenja i bakterije, ali zbog krhkosti kože na usnama, nije pretežno učinkovit zbog čega su naše usne vrlo ranjive. Štoviše, naše usne nemaju folikule dlaka niti uljne žlijezde. Umjesto toga, jedini izvor vlažnosti dolazi iz uljnih žlijezda oko naših usana. To je jedini način na koji naše usne zapravo ostaju hidratizirane i zdrave.

labello

I, iako nam balzami za usne mogu stvoriti privlačniji izgled i pridodati njihovom sjaju, pravu vlažnost naše će usne dobiti samo iz naše zdrave njegovane kože.

No, kako spriječiti neprestano isušivanje i pucanje usana, a posebno ljeti? Pa, iako obožavamo sjajila za usne, ona zapravo pojačavaju štetnost UV zraka budući da njihov sjaj dodatno privlači sunčeve zrake. Zbog toga je iznimno bitno usne prije makeupa dobro namazati zaštitnim faktorom - čak i ako vam to zvuči glupo.

Nadalje, izbjegavajte kemikalije i sastojke koji pridonose iritaciji vaših usana kao što su mentol, salicilne kiseline i cimetni aldehid, a posebno ako patite od osjetljive kože.

Naravno, nisu baš svi balzami za njegu usana štetni pa se pobrinite da kod odabira svojeg favorita uvijek birate onaj s prirodnim sastojcima kao što su kokosovo ulje, shea maslac i ostali prirodni sastojci koji će vam pomoći u borbi protiv sezonske suhoće. Ipak, želite li se hvaliti stvarno mekim usnama, najbolja stvar koju možete učiniti je piti puno vode.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj