Dermatolozi su jednoglasni: 8 pogrešaka u njezi kože koje činimo svakodnevno

26/03/2021

Najčešće pogreške zbog kojih se zgražaju i oni koji su vidjeli sve.

Od raznih problema s aknama, zastrašujućih opeklina pa do osipa koje je naizgled nemoguće identificirati, čini se kako su dermatolozi vidjeli baš sve. Ipak, čini se kako ih najviše zgražaju stvari koje su obične, svakodnevne i vjerojatno zato što je većina uvjerena kako bi do ovoga trenutka svi mi ipak trebali znati bolje.

Čini se da još uvijek nismo naučili. Nastavite čitati ne biste li otkrili zašto nas naša koža i ne voli onoliko koliko mi to zapravo mislimo.

Greška #1: Agresivno istiskivanje prištića

Ne morate nam objašnjavati, znamo (i mi to radimo). I dok nemaju problem s istiskivanjem “zrelih” mitesera, prčkanje po cistama odnosno komedonima napravit će više štete od koristi.

Naime, osim što je neugodno i boli, stiskanje takvih prištića bakterijama će pomoći da još dublje prodiru u kožu. Kao rezultat, dobit ćemo još veći, još upaljeniji i još gori prištić. Osim toga, takav način tretiranja prištića prouzrokovat će kraste koje će, nadalje, prouzrokovati trajne ožiljke. Fuj.

Greška #2: Prečesto mijenjanje proizvoda za njegu

Iako iz iskustva znamo da je zabavno isprobavati nove proizvode, većina proizvoda počet će djelovati tek nakon određenog vremena. Drugim riječima, mijenjanjem proizvoda iz tjedna u tjedan nikada nećete iskusiti njihov puni potencijal. Za početak, isprobajte proizvod na najmanje mjesec dana, ako ne vidite rezultate, proizvode mijenjajte jedan po jedan kako bi lako identificirali one proizvode na koje vaša koža potencijalno reagira iritacijom.

dermatolozi

Greška #3: SPF ne nanosite na sve dijelove kože

Ovo se odnosi na naše usne. Budući da nismo navikli iste proizvode nanositi na naše usne, isto činimo i sa zaštitnim faktorom. Ironično je to da su naše usne ujedno i dio tijela najosjetljiviji na UV zračenje zato što ne mogu proizvoditi melanin i zato što je koža na tom području znatno tanja. Za najbolje rezultate, birajte njegujući balzam za usne koji u sebi sadrži SPF faktor i takav koristite tijekom cijele godine.

Greška #4: Tuširate se jako vrućom vodom

Vrući tuš možda je vrhunac vašeg jutra ili večeri, ali njegovo pretjerivanje dolazi s teškim posljedicama. Naime, vruća voda uklonit će sva prirodna ulja vaše kože, a onda poremetiti lipide i proteine u koži ostavljajući ju osjetljivom na niz upala. Možda da ipak pokušate s mlakom vodom?

Greška #5: Pretjerujete s količinom proizvoda

Samo zato što ćete na jedan prištić istisnuti pola tube kreme, ne znači da će ona tako djelovati brže i bolje. Naime, riječ je o proizvodima koji znatno isušuju kožu zbog čega bi ona mogla odgovoriti većom produkcijom ulja, a time i prištića. Osim toga, aktivni sastojci mogli bi imati upalni učinak zbog čega će vaša bubuljica ili cijelo lice izgledati još crvenije.

njega kože

Greška #6: Gledate previše TikTok videa

Samo zato što nešto funkcionira za vašu frendicu, mamu, sestru ili curu na TikToku, ne znači da će nužno funkcionirati i na vašoj koži. Štoviše, svatko od nas ima vrlo jedinstven tip kože koji zahtjeva jedinstvenu njegu. Savjet dermatologa? Svaki savjet uzmite sa zrnom soli, a ako imalo sumnjate u njegovu učinkovitost, obratite se stručnjaku. Zato i postoje!

Greška #7: Zaboravljate na vrat

Ljudima kojima njega lica završava na čeljusti, njega tijela nerijetko započinje na prsima, a što je s vratom? “Vrat ima tanju, delikatniju kožu od one na vašem licu i baš zato traži posebnu pažnju i njegu”, kaže dr. Marchbein. Nadalje, manjak uljnih žlijezda na vratu razlog je zbog kojega je taj dio kože ujedno i prvi koji će pokazati znakove starenja. Želite li starački vrat? Naravno da ne. Nemojte zaboraviti na vrat.

Greška #8: Ne mijenjate britvicu dovoljno često

Znamo da su skupe (vjerujte nam, znamo!), ali jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti je ne promijeniti žilet onda kad biste trebali. Razlog? Urasle dlake, folikulitis i iritacija kože kao posljedica tupe oštrice. Iz istog razloga, dermatolozi toplo preporučuju zamjenu britvice nakon dva do tri korištenja.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj