Napumpati ili ne napumpati usne?

12/08/2020

Pitanje je sad.

Zahvaljujući velikom valu popularnosti na Instagramu (da, mislimo na tebe, Kylie Jenner!), povećavanje usana drugi je najbrže rastući estetski tretman u svijetu. Da ne biste završili kao u onim TV-emisijama na kanalu E! o katastrofalnim posljedicama estetske kirurgije, proučite naš beauty vodič.

ŠTO SU ZAPRAVO “FILLERI“ ZA USNE?

Počnimo s time što oni nisu, a nisu permanentni. Traju od tri mjeseca do godinu dana. Oni koje dermatolozi preporučuju načinjeni su od hijaluronske kiseline, zapravo šećera (koji se prirodno nalazi u tijelu) koji daje privremeni volumen i definiciju kada ih ubrizgamo u usne.

Napumpati ili ne napumpati usne?-0537173498


KOJE SU MI OPCIJE?

Posljednjih godina pojavile su se različite vrste filera za usne na bazi hijaluronske kiseline (HK). Nove formule zapravo su sličnog sastava (“Razlike su kao i kod Coca- Cole i Pepsija”, tvrdi dr. Paul Jarrod Frank, njujorški dermatolog) s malim varijacijama u dugotrajnosti i gustoći, što je odlučujući faktor u načinu njihove upotrebe.

Restylane i Restylane-L Najbolji za: Volumen cijelih usana jer imaju istu osnovnu for- mulu, jedino Restylane-L ima dodan lidokain, sastojak koji djeluje protiv bolova
Restylane Silk Najbolji za tretmane manjih povećavanja usana (jer ima manje molekule hijaluronske kiseline)
Juvéderm Ultra XC Najbolji za: Efekt sočnih, jastučastih usana
Juvéderm Volbella XC Najbolji za: Definiciju ruba usana (te tretiranje sitnih linija i bora oko usana)

INSAJDERSKI SAVJET

“Dermatolozi često kombiniraju više vrsta filera kako bi postigli najbolje rezultate”, kaže dr. Whitney Bowe, dermatolog slavnih u New Yorku. (A ako to ne rade, to je znak da su početnici s filerima, tvrdi dr. Frank.) Primjerice, dermatolog može koristiti jači filer poput Restylanea na sredini usana za punoću i slabiji poput Restylane Silka na rubovima za definiciju.


KAKO NE POŽALITI?

Najvažniji korak u procesu “pumpanja usana” jest pro­ naći pravu osobu koja će vam to napraviti. Posjetite stranicu www.najdoktor.com te pročitajte iskustva drugih pacijenata i pogledajte služ­ bene stranice Juvéderma i Restylanea, obje imaju tra­ žilice koje vam pomažu da nađete uvažene dermatologe u svojoj regiji. Želite pronaći nagrađivanog dermatologa ili plastičnoga kirurga specijali­ ziranog za facijalnu estetiku s mnogo iskustva? “No nekad ćete bolje proći s nekim tko cijele dane daje samo injekcije nego s dermatologom speci­ jaliziranim za akne i ima malo iskustva s injekcijama,” upozo­rava dr. Frank.


DOGOVORITE KONZULTACIJU

Na prvom sastanku proći ćete vašu povijest bolesti i prodiskutirati o vašim željama (diskretna definicija ili golem volumen) te doznati kako se pripremiti za dan D. Izbje­gavajte sve što razrjeđuje krv dva tjedna prije tretmana, npr. aspirin, ibuprofen, alko­hol, riblje ulje i vitamin E te dodatke prehrani, jer to pove­ ćava izglede za krvarenjem tijekom zahvata i nakon njega, kaže dr. Neil Sadick, njujor­ški dermatolog. Osim toga, možete tražiti i fotografije “prije i poslije” prijašnjih paci­ jenata te se raspitati koliko često liječnik ubrizgava filere. Ne postoji čarobni broj, ali ako odgovor dobijete jedno­ stavno i brzo, to je dobar znak da je riječ o nekome s isku­ stvom. Dr. Bowe dodaje da ako termin dobijete isti dan - to je loš znak.

PRIPREMITE OZBILJNU LOVU

“Pumpanje” će vas stajati između 2000 i 20.000 kuna. I kao što to obično bude u životu, koliko para, toliko muzike. Ako je dermatolog skuplji, plaćate zapravo nje­ govo iskustvo. Što se tiče “dobrih prilika”, kupona i osta­log, nemojte nasjedati na to. Ako netko nudi svoju uslugu ispod (svake) cijene, znajte da je vaš filer najvjerojatnije razri­jeđen vodom (što znači da ćete dobiti neravne usne).

Napumpati ili ne napumpati usne?-0540994889

IMA LI PITANJA? (IMA)

 

P. Koliko traje procedura?

O. “Manje od sat. Prvo će dermatolog očistiti područje usana i nanijeti topičku kremu protiv boli koja umrtvljuje (treba joj 20 minuta da počne djelo­ vati) ili ubrizgati lidokain. Nakon toga proces ubrizgavanja filera trajat će 15-20 minuta”, kaže dr. Neil Sadick.


P. Koliko to boli?

O. Oni koji su isprobali kažu da injekcija lidokaina boli najviše (kao intenzivni ubod pčele). A kad je riječ o ubrizgavanju filera, osjetit ćete prvo bockanje (igle), a potom neugodan osjećaj pritiska (ulaska filera u usne).

P. Hoće li odmah dobro izgledati?

O. Odmah ćete vidjeti volu­men, ali nekoliko dana nakon tretmana očekujte modrice i oticanje.

P. Koje su nuspojave?

O. Mogli biste primijetiti male neravnine ispod usana. One najčešće nes­tanu same od sebe nakon tjedan ili dva. Ako ne, der­matolog to može riješiti. U jako rijetkim slučajevima može doći do komplikacija poput ugrušaka. Ako primi­jetite diskoloraciju ili bol, javite se liječniku - što prije to bolje.

P. Što trebam ili ne smijem raditi nakon tretmana?

O. Potrudite se da što manje dirate usne, i to barem 48 sata nakon injek­cije. I nemojte vježbati nekoliko dana jer to ubrzava cirkulaciju.

P. Kako ih trebam održavati?

O. Sitno korigiranje obav­lja se svaka tri mjeseca do godinu dana. Sve ovisi o konzistenciji filera i vašem stilu života. Primjerice, ako ste fizički aktivni, vaš će se filer brže razgraditi nego nekome tko je pasi­van, objašnjava dr. Whit­ney Bowe.

P. Što ako mi se ne sviđaju?

O. Vaš dermatolog može odstraniti filer, tj. razgra­diti ga ubrizgavanjem enz­ima hyaluronidase. Ako niste zadovoljni rezul­tatom, najveća gospoda među dermatolozima to će učiniti besplatno.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj