Na jednostavan način do preplanulog tena

29/06/2015

Sunčanje na plaži divan je način opuštanja, no činimo li to predugo ili prečesto, činimo si više štete nego koristi. No, kako imati savršeni ljetni ten bez svakodnevnog izlaganja ultraljubičastom zračenju?

Divna preplanulost radi čuda - osim što će vam očistiti ten, riješit će vas svih sitnih prištića po tijelu, ali i skinuti vam koju kilu. No ona je jednako tako svake godine sve manje preporučljiva jer, kako se kaže, sunce postaje sve opasnije. Sunčanje mora biti umjereno, rano ujutro ili poslije 16 sati, te obavezno uz visoki zaštitni faktor. Još gora opcija je odlazak u solarij koji vas izlaže velikom zračenju, no uz to možete i pokupiti razne bakterije ako salon nije po najvišim higijenskim standardima.

Najbolji odabir je svakako tzv. špricanje tj. nanošenje prirodnih boja koje traju oko tjedan i pol dana. Daju vam intenzivnu boju po vašoj želji, nježne su za kožu i ne puštaju boju s tijela (osim prvoga dana!) kako se znalo misliti. Sve više su popularne i kreme/losioni/pjene za samotamnjenje, koje vas više neće pretvoriti u narančasto čudovište jer su napravljene novim tehnologijama. Jednako tako, nema više ni onog neugodnog mirisa spaljene kože (ili goreg!) već se boje brzo upijaju i ugodno mirišu.

Za savršenu preplanulu boju kožu morate dobro pripremiti, jer sve nepravilnosti, suhi dijelovi i slično, s losionom za samotamnjenje izgledat će još gore. Želite li potamniti lice morate napraviti piling, te lice osušiti, a želite li potamniti tijelo morate napraviti dobar piling s preparatom koji možete pomiješati sa svojim šamponom za tijelo. Zatim dobro posušite tijelo i namažite hidratantnom kremom koljena, zglobove, laktove i slične tjelesne pregibe koji su poznati po prevelikom upijanju boje, kako bi je slabije primili.

Sljedeći korak je odabir odgovarajućeg preparata za samotamnjenje. Možete birati između losiona, krema, spreja, maramica, gelova, ulja... Međutim, za lice je najbolji proizvod kojim možete nadograđivati boju, poput maramica s bojom. Za tijelo izaberite gel ili pjenu, dok će za suhu kožu biti izvrsno ulje. Kao i kod lica, i za tijelo je najbolje birati proizvode kojim možete nadograđivati boju, što će vam pomoći da točno vidite gdje dobivate boju, kako dio tijela ne biste premalo ili previše potamnjeli.

No čak i najbolji proizvod može loše izgledati na koži ako ga ne znate nanijeti. Primjerice, koristite li kreme za lice s anti age sastojcima, nanesite ih prije nego li nanosite proizvod za samotamnjenje, a zatim kožu nahranite "običnom" hidratantnom kremom. Kod nanošenja boje na tijelo, podijelite tijelo na sekcije i pokrivajte ih jednu po jednu, pritom koristeći rukavicu za samotamnjenje, kojom proizvod možete dobro umazati u tijelo, a da dlanove ostavite bijelima. Savršen raspored nanošenja proizvoda za samotamnjenje je od stopala do koljena, koljena do bokova, trbuh i prsa, ruke, leđa, pa vrat. Ako negdje imate previše proizvoda (recimo na već spomenutim problematičnim točkama), boju možete ukloniti s malo limuna ili kremom/gelom za uklanjanje dlačica.

Želite li što duže održati nanesenu boju morate na umu imati da je voda neprijatelj. To znači da ćete se morati vrlo kratko i brzo tuširati, a zatim se ili sušiti na zraku ili se brisati laganim tapkanjem, budući da će trljanje ručnikom vrlo brzo ukloniti vaš umjetni ten. Ako ste pak na plaži ili zabavi uz bazen, nosite vodootporni zaštitni faktor i nanosite dnevno kremu za produživanje preplanulosti. No nemojte pretjerivati s oduživanjem tena, najbolje ga je skinuti pa ponovno nanijeti svakih tjedan do tjedan i pol dana.

Uz ove korake uvijek ćete imati savršen preplanuli ten s minimalnim rizikom, a vaše će tijelo izgledati prekrasno!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj