Možete li hakirati kožu svojim DNK?

16/06/2021

Jesu li visoko personalizirane terapije zaista vrijedne toliko novca - da ne spominje­mo vaše genske podatke kojima se tom prilikom koriste? Cosmo je istražio mogu li se dešifriranjem DNK riješiti dermatološki problemi. Evo što smo otkrili

Da ste spisateljica s najproblematičnijom kožom na svijetu koja piše o ljepoti ili da je vaše lice puno velikih i upaljenih akni koje ni najdeblji sloj pudera ne može prekriti, kladim se da biste odbacili skepticizam i poslali uzorak svoje pljuvačke na testiranje u Švedsku. Došla sam do kraja popisa mogućnosti, u dermatološkom smislu, i to nakon što sam isprobala brojne serume, maske i sve što se moglo dobiti na tržištu kozmetike. Do kraja godine došla sam i do poražavajuće istine - problem moje kože gotovo je nerješiv jer su serumi prejaki ili su kreme preslabe. Uvijek je nedostajalo nešto što bi ublažilo upaljenost moje kože lica. No onda se pojavila novost u kozmetičkoj industriji. Riječi personaliziran, odgovarajući i individualan počele su prevladavati u svijetu ljepote označavajući kraj ere kozmetike koja odgovara svima.

Nasmijano lice glumice Emilije Clarke pojavilo se na billboardima tvrtke Clinique na postajama metroa, a reklamirala je najnoviju ID hidratantnu kremu. Zato sam odlučila, iako sa zrnom sumnje, poslati svoj genetički kod u daleku zemlju. U posljednjih mjesec dana pokušavala sam doznati ima li kozmetička industrija napokon u svojim rukama Sveti Gral u obliku personaliziranih proizvoda. I hoće li dešifriranje DNK pomoći u pronalaženju lijeka za moje dermatološke muke ili će sve to biti samo gubljenje vremena, novca i povjerljivih genskih podataka. Ovo postaje osobno Počela sam polako istraživati ID hidratantne kreme tvrtke Clinique. Ako su dobre za Emiliju, dobre su i za mene. One nude 20 različitih kombinacija za osnovu i isto toliko odgovarajućih punjenja s aktivnim sastojcima. Izabrala sam svoju osnovu, ali kada je trebalo izabrati aktivne sastojke, nastao je problem jer ih je bilo mnogo - od onih za neravnomjeran ten i iritiranu kožu do umorne i neravne teksture. Nisam se mogla odlučiti jer imam nekoliko nedostataka. Bila mi je potrebna pomoć. Korak dva: Duolab.

k

Duolab se koristi računalom koji analizira fotografiju vašeg lica, propisuje jednu od 15 personaliziranih kombinacija iz S kapsula tvrtke L’Occitane (koju vam isporučuju na adresu) i jednu dozu nove hidratantne kreme, sve to samo pritiskom na tipku. Ali nakon što je aplikacija analizirala moju kožu, zasuli su me raznim pitanjima pa sam brzo izgubila strpljenje i prešla na drugu opciju. Upoznaj me dobro putem DNK To me dovelo do onog uzorka pljuvačke. Posegnula sam za tvrtkom Allel, koja provodi DNK testove kako bi utvrdila što kod određenih klijenata izaziva starenje kože. Dvanaest dana nakon što sam poslala svoj uzorak, nazvao me konzultant iz Allela da mi priopći rezultate analize moga genoma.

Naš je razgovor počeo pitanjima o tome kako trenutačno njegujem kožu i što obično koristim. Nisam im odmah htjela reći svoj problem da vidim mogu li i sami to otkriti na osnovi podataka koje su dobili. Nastala je neugodna tišina. Ali moj konzultant, Eli, nije se dao zbuniti. Nakon 30-minutnog razgovora došli smo do određenih rezultata. Eli mi je rekao da su glavni okidači za starenje moje kože fotoagenski, odnosno slaba tolerancija na sunce i osjetljivost kože (sklonost upalama i crvenilu kože). A popis vidljivih znakova je točan - nejednaka pigmentacija, ispucane kapilare, alergije na pojedine kreme i mrlje na koži. No riječ je o vrlo skupoj terapiji - u punom iznosu moja DNK analiza stajala bi oko 310 eura, a kada se tome dodaju predloženi proizvodi koje bih trebala kupiti, iznos se penje na 3800 eura. Bez obzira na to, mislim da postoji izvjesna praznina na tržištu kada je riječ o brzoj DNK analizi.

E, tu uskače Sophie Schotter, dermatologinja s diplomom genetičara. Ona DNK analizom planira proširiti ponudu u svojoj klinici. “Genetiku je teško razumjeti”, žali se ona te dodaje: “Izrazi u tim izvještajima često su nerazumljivi.” Sophie hvali poteze koje poduzimaju kompanije poput Allela i Skintellija, ali ona svojim klijentima želi omogućiti vezu između DNK personalizirane analize i dermatoloških ekspertiza.

h

A i bit će jeftinije. Smatra da će tom analizom klijentima omogućiti kupnju manje kozmetičkih preparata nego dosad. Zagledajući duboko u nečiju kožu, moći će točno vidjeti što joj nedostaje, a čega ima previše. “Ova bi nam tehnologija stvarno omogućila da točno odredimo pravilnu njegu kože”, objašnjava. “Tako ćete naposljetku kupovati manje preparata, tj. samo one koji vam zaista pomažu”, zaključuje. Budućnost je ovdje Pa kakva je budućnost DNK njege kože? Pitala sam vrhunske dermatologe i genetičare i rekli su mi da postoje jedna ili dvije mogućnosti u budućnosti povezane s ovom analizom. Jedna je da znanstvenici uzmu stanice kože neke osobe, resetiraju staničnu biološku starost, a potom ih koriste u dermatološke svrhe.

Međutim, to je zasad samo hipotetički, upozoravaju znanstvenici. Ili će možda te pomlađene stanice stavljati u kreme za lice? Ima mnogo opcija, ali zasad se samo razmatraju. No postoji još jedan problem. Naime, davanjem DNK uzorka na analizu, vi dajete vlastiti genski materijal (podatke) na izvolite. I ne samo vlastiti, nego i one svojih rođaka. Ova se metoda koristi u policijske svrhe radi rješavanja slučajeva ubojstava diljem svijeta i već postoji golema baza raznih DNK podataka.

S druge strane, mnoge kozmetičke tvrtke provode stalna istraživanja o njezi kože, a neke od njih došle su do podataka da na starenje kože više utječu njega i pravila prehrana nego genetika. Što to zapravo znači? Manje sunčanja. Više vode. Mnogo sna. Ukratko, savjeti su to koje slušamo već generacijama. Kada sam jednom pitala dermatologinju za savjet kako spriječiti prijevremeno starenje kože, rekla mi je da na našu kožu najviše utječu prirodna sredina, pravilna prehrana i ostali životni faktori. Njezin savjet? Više vježbe i manje cigareta. Nije neko epohalno otkriće, ali ulijeva nadu. Možda će nam u ne tako dalekoj budućnosti primjena DNK analize u dermatologiji uštedjeti novac, vrijeme, ali i prirodne resurse planeta. Ali sada? Držat ću se starog savjeta koji sam nekidan prenijela i svojoj najboljoj prijateljici kada me pitala u čemu je tajna? U svemu onome što te naučila tvoja mama, draga moja.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj