Mirisi Australije

02/05/2019

Nakon Francuza i Amerikanaca, na parfemsku scenu nastupaju Australci. Kako oni mirišu? Cosmo istražuje.

Miris Australije

Jedna od najintrigantnijih turističkih destinacija, Australija, postala je nova meka parfemskih brendova. Istražili smo kako miriše "Aussie" trend modernih urbanih parfema udaljenih 16.000 kilometara.

Blue Cypress KAKADU

“Kad sam prvi put posjetio Australiju, prvo što sam napravio jest to da sam otišao u robnu kuću i raspitao se za lokalne parfemske brendove. Na moju veliku žalost, rekli su mi da tako nešto ne postoji. Barem ne u robnim kućama", kaže nam Dimitri Weber, osnivač australskog brenda Goldfield & Banks, koji je nedavno posjetio zagrebačku parfumeriju Top. Dakako, australskih brendova ima, ali ne onih na koje Dimitri misli, a to su autentični australski premium parfemi. I tako je Dimitri, Francuz belgijskog podrijetla, odlučio napraviti prvi premium parfemski brend proizveden u Australiji zasnovan na francuskoj parfemskoj metodologiji.

Dimitri_Webber_Portraits-63 - aan het surfen

Dimitri Weber, osnivač brenda Goldfield & Banks, u slobodno vrijeme i surfer

AUTOHTONE AUSTRALSKE ESENCIJE

Goldfield & Banks, parfemski premium brend koji je osnovao Dimitri Weber, u imenu krije posvetu prvom australskom botaničaru i prirodoslovcu, Josephu Banksu, čuvenom istraživaču i strastvenom kolekcionaru, čija je zbirka australskih biljaka, sjemenja, insekata i divljih životinja prva otkrila golemo botaničko bogatstvo australskog kontinenta europskom svijetu. Goldfield & Banks prikupili su najkvalitetnije sastojke iz cijelog svijeta i spojili ih s čistim prirodnim esencijama raznovrsnih i jedinstvenih sjemenki, drveća, cvijeća, lišajeva, smola, lišća i plodova australskoga kontinenta.

Goldfield & Banks Pacific Rock Moss, svjež akvatični miris inspiriran australskim obalama Novog Južnog Walesa, 100 ml EdP 1095 kn, top.hr

Goldfield & Banks Pacific Rock Moss, svjež akvatični miris inspiriran australskim obalama Novog Južnog Walesa, 100 ml EdP 1095 kn, top.hr

 

Svaki miris poziva na sanjarenje o Australiji, na čudesno mirisno putovanje blistavim australskim obalama, sve od crvenih pustinja do beskrajnih dubokih šuma.

3

Za razliku od Dimitrija, koji je svoj zanat ispekao u Francuskoj radeći za velike parfemske brendove, kao što su Narciso Rodriguez, Issey Miyake ili Jean-Paul Gaultier, Naomi Goodsir je u parfemske vode uplovila kao modna dizajnerica, kostimografkinja i kitničarka! Rođena je u obitelji u kojoj nitko nije koristio parfeme, a djetinjstvo nije provela okruženama francuskim parfemima, već australskim psima, pingvinima, gušterima, klokanima, ovcama, konjima i zečevima, pa nije niti sanjala da bi se jednog dana mogla baviti luksuznim miomirisima.

Naomi in Moscow Photo by Supercosmetics

Njezin brend, Naomi Goodsir, na sceni se pojavio 2012. sa samo dva parfema: Bois d’Ascèse, inspirirani sjećanjima iz djetinjstva u Australiji, i Cuir de Velours, inspiriran finom kožom, materijalom koji Goodsir obožava koristiti za svoj dizajn šešira. Samo nekoliko godina kasnije Naomi Goodsir vrlo je brzo postala jedno od ključnih za indie nezavisnu parfemsku scenu. I ne samo to, šest godina kasnije, Naomi Goodsir je za svoj posljednji parfem, Nuit de Bakélite, dobila jednu od najprestižnijih parfemskih nagrada, Art & Olfaction Award 2018. s možda najobjektivnijim kriterijima na parfemskoj sceni (prema izboru žirija koji parfeme ocjenjuju naslijepo).

Naomi Goodsir Nuit de Bakélite, nagrađivani australsko-francuski miris s tuberozom i smiljem, 50 ml EdP 1100 kn, top.hr

Naomi Goodsir Nuit de Bakélite, nagrađivani australsko-francuski miris s tuberozom i smiljem, 50 ml EdP 1100 kn, top.hr

Kći Donalda Goodsira, učitelja, ljubitelja životinja i strastvenog zaštitnika australske flore i faune, Naomi je studirala modni dizajn u Sydneyju, specijalizirala kitničarstvo, zanat ispekla u londonskoj opernoj kući English National Opera, 2012. je dizajnirala 41 kožni šešir inspiriran šiltericama za prvu reviju Kanye Westa u Parizu, a 2015. godine ju je talijanski Vogue proglasio “najobećavajućim novim talentom godine”.

Aesop Tacit, australski miris inspiriran tradicionalnom kolonjskom vodom, 50 ml EdP 714 kn, top.hr

Aesop Tacit, australski miris inspiriran tradicionalnom kolonjskom vodom, 50 ml EdP 714 kn, top.hr

Osim Naomi i Dimitrija i njihovih parfema Naomi Goodsir Parfums i Goldfield & Banks, miris Australije dolazi i iz indie parfemske kuće Fort & Manle te kozmetike Aesop poznatoj svim beauty-ljupcima. Zanimljivo, obje kuće, Aesop i Fort & Manle, dolaze iz Melbournea.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj