Kratka povijest kozmetike

31/01/2016

Koji su to ključni momenti koji su promijenili svijet kozmetike?

Na slici: kozmetički salon Helene Rubinstein kako je izgledao 1937. godine...

Od prapovijesti do danas, povijest kozmetike i parfimeristike može se promatrati kroz prizmu povijesti čovječanstva. Kako se čovjek razvijao, tako i njegova kozmetika zajedno s njime. Dok Kinezi nisu prije 4000 godina izmislili kist, ljudi su crtali kamenjem po stijenama. Isto tako, prije nego što su Arapi izmilili etanol u 9. i distilaciju u 11. stoljeću, svi su se parfemi u doba Rima i Grčke pravili s octom. Tek je distilacija omogućila kreaciju eteričnih ulja, te miješanje s alkoholom. Kreme kakve danas poznajemo, u doba egipatskih carica nisu postojale, već samo ulja i primitivnije pomade, dok su i ostali stari narodi "šminkali" oči običnim štapićima od ugljena koje su miješali sa slinom ili uljima, dok su na obraze i usne u funkciji ruža za usne nanosili mješavine začina u boji i kojekakvih pomada.

U svijetu parfema, prijelomno razdoblje koje je donijelo "prave kreacije" bilo je kraj 19. stoljeća, kada su se po prvi puta počeli upotrebljavati sintetski spojevi, apstraktnih mirisa, koji su donijeli klasike poput Guerlainovog Jickyja, a na kraju i Chanelovu peticu, najvećeg apstraktnog parfema u povijesti. Za svoje doba, on je bio revolucionaran jer, prije 1921. godine, parfemi su se prodavali u kićenim bočicama i zvali se raskošnim imenima. Petica se zvala samo 5 i bila je u doista minimalističnoj bočici. Tada je, pišu historičari, izazvala zgražanje, no ubrzo je postala i hit. Bio je to ujedno i (praktički) prvi parfem koji je nosio naziv nekog modnog kreatora.

Aerosol sprej izmislio je 1926. norveški znanstvenik Erik Rotheim što je donijelo i prve dezodoranse u spreju, a iako nam se možda da je ruž za usne oduvijek postojao u današnjem obliku, prvi ruževi za usne pakirani u cilindrične objekte kakve nosimo u torbici, pojavili su se tek 1912. godine, dok je patentirani mehanizam ruža "na okretanje"stigao 1923. izumitelja Jamesa Brucea Masona Jr. iz Nashvillea. Clinique prvi predstavlja koncept 3-koraka njege (čišćenje, tonik, hidratacija sa zaštitom od sunca), korake koji i danas čine beauty-rutinu prosječne beauty ovisnice. Godina 1957. donosi nam prvu maskaru u obliku kakvog i danas koristimo, Long Lash je bila prva pakirana u (metalnu, doduše) tubu i imala čep koji je imao ugrađenu (isto metalnu) četkicu.

Kraj devedesetih prošlog stoljeća donio nam je mnoge invencije koje vizažisti zovu "mikro-revolucijama". Jedna od njih je izum koriektora "na kistić", automatik olovka za oči, "airbrush" puderi u spreju, dok nam je 21. stoljeće donijelo i prve vibrirajuće maskare Estée Lauder i Lancôme koje su napravile veliki bum u svijetu make-upa, te novu generaciju "beauty gadgeta" kao što su Foreo ili Clarisonic, uređaji koji se brinu za našu ljepotu.

Hvala nebesima da se nismo rodili u Srednjem vijeku!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj