Koliko make-up može izdržati…

27/03/2020

…prije nego mu istekne rok trajanja? Imamo precizne brojke.

Svi vi koji još čuvate onaj ruž iz srednje škole pod izlikom “pa što, malo se osušio, ali dobar je” – bacite ga prije nego što više nije za uporabu. U doba kada je normalan život transformiran pandemijom koronavirusa COVID-19, donosimo odgovore koliki je rok trajanja za sve proizvode za uljepšavanje.

Krenimo po redu!

LIPSTICK

Usta su uvijek zaposlena. Što znači, vaš ruž može ostati “clean” čak godinu dana ako ga svakodnevno koristite.

MASKARA 

Mokra tamna tubica sjajno okruženje za potencijalne klice koje mogu prijeći i na oči. Zbog toga maskara ima dosta kratak rok trajanja.

SJENILO

Područje oko očiju može sadržavati puno bakterija, što povećava rizik od “kontaminiranja” sjenila za oči.

PODLOGA

Što je šminka vlažnija, to će joj rok trajanja brže isteći. No ni puderi u prahu ne traju mnogo dulje zbog stalnog kontakta s proizvodima za njegu lica koji (opet) sadrže puno vode.

RUMENILO

Konzervansi u rumenilu pomažu da se zaštite od mikroba kože. Nakon što prestanu djelovati, ono što ostaje je potencijalna “Petrijeva zdjelica” na licu, što i nije neka fora.


FAUX PAS: ŠTO NIKADA NE TREBA RADITI?

1. Čuvanje šminke u kupaonici nije dobra ideja. toplina i vlaga mogu prouzročiti brži razvoj bakterija, što dodatno skraćuje rok trajanja. Make up držite na suhom mjestu, kao što je spavaća soba.

2. Nemojte se igrati s očima. Nabavite bocu s raspršivačem pa četkice za šminkanje posprejajte alkoholom svakih nekoliko tjedana.

3. Olovke za oči mogu se osušiti od kontakta sa zrakom.Pomoću čistog šiljila našiljite olovke jednom tjedno. Za svaki slučaj.

PST!
Ova pravila ne vrijede na “zelenu” (green, clean, i/ili organic) šminku jer ona ne sadrži tradicionalne konzervanse. Rok trajanja na ambalaži treba shvatiti ozbiljno

Chloe Metzger, Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj