Koliko je vaša kosa doista zdrava?

30/11/2015

Jednostavan test u 3 koraka otkrit će vam pravo stanje vaše kose...

Detaljan pregled. Stanite pred ogledalo i posvijetlite baterijom vašu kosu sa stražnje strane prema naprijed kako biste što više osvijetlili tjeme. Primjetite li nekoliko kratkih vlasi kako iskaču iz ostatka kose, to je samo mlada kosa i nemate brige. Ako su kratke vlasi oštre, nepravilne i ima ih mnogo, imate razloga za brigu budući da je to pokazatelj oštećene, slomljene kose.

Loptica u čaši vode. Iščupajte jednu, dvije suhe vlasi, protrljajte ih i napravite lopticu, a zatim lopticu ubacite u čašu vode. Ako loptica potone za manje od 30 sekundi, vaša su kutikule (vanjski dio vlasi) pune sitnih oštećenja i pukotina zbog čega ne štite unutarnju strukturu vlasi. Ako pluta barem minutu, možete komotno biti model za kosu budući da je vaša kosa savršeno zdrava.

Rastezanje. Uzmite jednu mokru vlas i primite ju za oba kraja, a potom ju lagano rastegnite. Ako vlas pukne bez da ju uopće imalo uspijete rastegnuti, to je očiti pokazatelj da vašoj kosi nedostaje elastičnosti zbog čega je podložna pucanju tijekom češljanja, toplinskih tretmana (peglanja, kovrčanja) te kemijskih procesa poput bojanja kose. Zdrava kosa će se rastegnuti za barem 25% duljine prije nego pukne.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj