Kako ukrotiti kovrčavu kosu?

08/05/2018

Kovrčavu je kosu najteže održavati, kažu oni koji je imaju

Oni koji je nemaju, ne mogu razumjeti kako je to imati kovrčavu kosu.

“Svakog se jutra budim s grmom na glavi”, kaže nam jedna čitateljica koja, kako kaže, muku muči sa svojim uvojcima. Neposlušnost i neukrotivost neki su od problema s kojima se svakodnevno suočavaju vlasnici kovrčave kose. Riječ je o snažnoj, živahnoj i nikad dosadnoj kosi koja predstavlja velik izazov. Glavni je problem kod takve kose što je suša od najsuše ravne kose. Jer, postići cilj (a to su glatke i podatne kovrče) iznimno je teško. U tome, pak, pomažu preparati koji obećavaju da baš oni znaju ukrotiti kovrče.

01

Brend L’Oréal proveo je istraživanje u 22 zemlje te utvrdio osam razina kovrčanja kose koje se temelje na morfološkim parametrima vlasi: dijametar kovrče i broj ponavljanja kovrči. Nakon istraživanja, zaključio je da je prvi i glavni neprijatelj kovrčave kose zapravo šamponiranje zbog kojeg kovrče postaju suhe, krute, bez sjaja i neposlušne.

Zbog toga je izbacio na tržište liniju Kérastase Discipline Curl Idéal, osmišljenu u suradnji s frizerima, ekspertno rješenje koje savršeno odgovara kovrčavoj kosi, te liniju koja čisti i njeguje u jednom koraku. Važno je da pri odabiru šampona za kovčavu kosu pazite da nema silikona i sulfata koji, iako sjajno čiste, ekstremno isušuju kosu. Koje opcije imate? Tehnologiju ‘low shampoo’, novu generaciju krema za čišćenje kose koje je čiste, a pritom i njeguju, bez previše pjene i oštećenja vlasi. Druga stvar na koju valja paziti u njezi kovrčave kose jest da preparat sadrži proteine koji ojačavaju točke uvijanja vlasi, kao što su keratin i/ili elastin, koji poboljšavaju elastičnost vlakna i omekšavaju površinu kose za bolju koheziju vlakna. Kad je riječ o stylingu kovrčave kose, mnogi tvrde da su im najbolji prijatelji prirodna ulja koja je hrane i daju joj sjaj.

A najbolji prijatelj kovrčave kose je…?

Comb - no background

Frizeri kažu da je za kovrče najbolji češalj sa širokim zupcima koji ih neće oštetiti (npr. Leonor Greyl, kao na slici, douglas.hr) ili, kao što mnogi preporučuju - vlastiti prsti! Osim toga, kovrčavu kosu najbolje je nakon šamponiranja (i obaveznog regeneratora) pustiti da se prvih 15 minuta suši prirodnim putem, nikako je trljati ručnikom, niti intenzivno četkati te što nježnije rukovati njome. Češalj širokih zubaca možete koristiti i dok nanosite hranjivu masku jer je njime možete ravnomjerno rasporediti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj