Kako smršaviti, bez da zamrzite život?

18/10/2021

Savjeti kako na lak način smanjiti kilažu i održati dobru liniju...

Najbolji način da sabotirate dijetu jest da toliko smanjite unos hrane da se totalno izgladnite i kasnije vratite dvostruko više. Umjesto da pretjerujete, poslušajte savjete profesionalaca i uspjet ćete na lukav način skinuti kilograme bez osjećaja uskraćenosti u bilo čemu.

1. Večerajte iz tanjura za salatu umjesto iz velikog tanjira. Tako se nećete moći pretrpati hranom, a i iluzija punog tanjura zavarat će vas.

2. Kada jedete u svojoj kući, uzimajte hranu još dok ste u kuhinji i ne iznosite je na stol u dnevnom boravku. Istraživanja su pokazala da ljudi koji sjede bliže švedskom stolu, imaju veći BMI jer je hrana dostupnija. Ako vam hrana nije pred očima, manja je vjerojatnost da ćete poželjeti drugu porciju. 

3. Popijte čašu vode prije ručka i večere. Voda ne samo da hidrira (što smanjuje osjećaj gladi) nego i ispunjava prostor u želucu i pomaže vam da dostignete osjećaj sitosti s manje hrane.

4. Zamijenite šlag s jutarnje kave duplom dozom pjene od mlijeka. Tako ćete izbaciti više od 100 nepotrebnih kalorija, a okus pjene obogatit će okus kave.

5. Spavajte najmanje osam sati svake noći. Osam punih sati sna pomoći će vam da ne kopate po kuhinji u potrazi za ponoćnim obrokom, a kada se osjećate zaista odmorno, neće vam biti potrebna ni ona čokoladica kojom se obično „podižete“ kada se umorite tijekom dana. 

6. Tjedan dana zapisujte što jedete svaki dan. Možda niste ni svjesni da grickate tijekom cijelog dana, a kada vidite sve na papiru, bit će vam i lakše odlučiti što od toga možete izbaciti – kao, na primjer, treću šalicu kave sa šlagom na poslu ili nepotrebni obrok prije spavanja. 

7. Nosite jabuku sa sobom za situacije kada vam se nešto jede. Voće bogato vlaknima se sporo žvače i potiče osjećaj sitosti pa kada iznenadna glad udari, uspjet ćete se zasititi uz samo nekoliko sporijih zalogaja.

8. Budući da većina restorana ima prevelike porcije, zamolite konobara da vam unaprijed donese posudu za pakiranje hrane i prije nego što počnete jesti pola porcije spakirajte za van. To će vas spasiti od iskušenja da pojedete više nego što želite samo zato što je na tanjuru, a i lijep je bonus što onda imate ručak za sljedeći dan.

9. Kada ste u baru, zamijenite poneki koktel gaziranom vodom s limunom. Zamjena će imati i izgled i ukus pravog koktela i nećete odskakati od ostatka društva, a unijet ćete nula kalorija.

10. Poslije posla se prošetajte po kvartu. Čak i samo 10 minuta šetnje dovoljno je da pokrene cirkulaciju i ublaži glad koja se obično javlja nakon izlaska s posla.

11. Pazite na veličinu porcije. Točno je da piletina ima malo kalorija, ali ne ako pojedete cijelo pile. Nekoliko dobrih smjernica: jedna porcija piletine treba biti veličine špila karata, porcija sira je veličine otprilike tri kockice, a jedna porcija kruha je veličine kutije cigareta itd.

12. Kada ulazite u restoran, ne gledajte što je po stolovima. Apetit se rasplamsava vizualnim poticanjem i često se događa da vam neki visokokalorični obrok ne bi ni pao na pamet da ih niste vidjeli za susjednim stolom. Koncentrirajte se na razgovor s osobom s kojom ste u društvu.

13. Držite pakiranje čvrstog jogurta sa smanjenim postotkom masti kao desert u frižideru. Kada poželite nešto slatko, jogurt je odlična zamjena za sladoled, a ima puno manje kalorija.

14. Operite zube odmah poslije večere. Ukus mentola ubit će vam želju za grickanjem prije spavanja.

15. Ne pretražujte hranu dok ste na poslu. Ako se bliži kraj radnog vremena, a vi na Pinterestu gledate slike čokoladnih muffina, nije teško pogoditi što ćete željeti pojesti čim izađete. Kao što nikada ne idete u kupnju namirnica kada ste gladni jer biste kupili hrpu stvari koja vam ne treba, nemojte ni pred kraj radnog vremena, kada glad polako udara, istraživati koja sve grešna zadovoljstva vrebaju iz okolnih pekarnica i restorana. 

16. Prije nego što odete u restoran, pogledajte njihov meni na internetu. Unaprijed izaberite neku od zdravih opcija i bit ćete u mnogo manjem iskušenju da naručite onaj burger s pomfritom koji tako lijepo izgleda.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj