Jeste li se ikad popiškili na vatu kako biste riješili problem akni? Mi još ne, ali ima tko je...

25/02/2021

Očajna vremena traže očajne mjere, ali urin na licu?? Stvarno?!

Dobro došli u svijet ludog i bizarnog… ili bar onog trenutka u kojemu ste probali baš sve ne bi li se riješili ogromnog problema akni, a onda vam je netko natuknuo da biste mogli pokušati s urinom. Ma znate, uzmete štapić za uši, popiškite se po njemu kao da radite test za trudnoću i onda sadržaj namažete na problematična područja NA SVOME LICU.

Nikad niste čuli za taj trik? Hmmm, baš čudno.

Ne znamo za vas, ali nama je trenutno u glavi ona epizoda Friendsa u kojoj Monicu opeče meduza i ovo je bar deset puta gore.

“Bila sam kraljica očaja kada su u pitanju akne i, iako će ovo shvatiti samo oni koji se sa mnom mogu poistovjetiti, pristala bih i na francuski poljubac s uličnim štakorom ako bi to značilo da ću se zauvijek riješiti groblja koje mi se nalazilo na licu”, rekla je jedna Kristina, djevojka koja se sama podvrgnula testu, ali ipak želi ostati anonimna (ime je promijenjeno).

“A onda, kad mi je kolegica na poslu rekla kako je jednom razmazala vlastiti urin po licu ne bi li riješila problem akni, sjećam se kako baš niti u jednom trenutku nisam pomislila na to koliko je ta slika zapravo zvučala odvratno već sam je iste sekunde pitala: ‘I? Je li upalilo?’

WTF?! STVARNO?!

“Prije svega, želim se izjasniti i reći kako ne, urin nije bio moj prvi izbor. Naime, patila sam od užasno teškog slučaja cističnih akni koje su preživjele apsolutno sve tretmane kao i litre suza prolivene nad tipkovnicom dok sam očajnički pokušavala pronaći jednu stvar koja će spasiti moje izmučeno lice.

Onda sam naletjela na online zajednicu koja se zaklinjala u metodu ‘čišćenja’ lica vlastitim urinom. Da, i meni je ideja bila odvratna, ali sam u očaju ipak pokušala. Popiškila sam se na štapić za uši, a onda sadržaj razmazala na područja na kojemu sam imala akne. Jasno se sjećam da sam se osjećala kao da sam dotakla samo dno. Osjećaj je bio topao i sve je mirisalo na… urin.”

OK, ima smisla.

JE LI UPALILO?!

Odvratno ili ne, Kristina ima našu potpunu pažnju. Naposljetku, svi želimo znati ima li ova horor priča sretan završetak.

“Sve su stranice tvrdile kako neugodan miris nestane u trenutku kad se urin osuši, a ideja je bila nanositi urin na lice svaki dan ne bi li u konačnici vidjela nekakve rezultate. Iskreno, nisam to mogla. Napravila sam to prije spavanja, spavala sam s urinom na licu, dala sam mu priliku, a moja je koža ujutro izgledala identično. Možda sam se nadala da će se preko noći dogoditi nekakva čarolija, ali sve je izgledalo potpuno isto i jednostavno nisam imala snage ponoviti proces.”

Ali što bi se dogodilo da je Kristina ostala uporna i nastavljala nanositi urin na lice sljedećih nekoliko tjedana, mjeseci, godinu dana? Bi li se njezina koža konačno pretvorila u onu porculanske lutke? Bi li se zauvijek riješila dugogodišnjeg problema koji ju je progonio?

“Što? Ne... “, rekla je pomalo uznemirena Mona Gohara, dermatologinja i profesorica na Yaleu. “Nemam problema sa samim urinom, on je sterilan, ali ne i ono iz čega urin izlazi. Drugim riječima, stavljanjem urina na lice uvodite mnoštvo problema i bakterija.”

ČEKAJTE, OTKUD UOPĆE OVAKO BIZARNA IDEJA?

Pa, neupitno je kako oni najskriveniji kutevi interneta vrlo često sadrže stvari o kojima nikad ništa ne bi trebali znati, ali vjerovali ili ne, terapija urinom zapravo je itekako stvarna i dolazi iz davne povijesti alternativne medicine.

“Naša mokraća sadrži veliku količinu uree, prirodnog pilinga koji pomaže omekšati kožu te razgraditi gornji sloj stanica kože”, kaže Gohara. “U osnovi, urea djeluje na isti način kao i salicilna, glikolna ili mliječna kiselina. Razlika je u tome što su sve te navedene kiseline sigurne, učinkovite i, oh, sa sobom ne nose mogući rizik od E.coli”, dodaje.

ONDA? JE LI URIN NA LICU IKAD DOBRA OPCIJA?

Bez duljenja, apsolutno i definitivno ne. Naime, kada bismo nekako sami mogli doći do sterilnog urina (ne, ovo nije poziv da pokušate) i kada bi živjeli u svijetu u kojoj sva ona sredstva, gelovi i tonici ne bi postojali, onda OK. Zaronite u urin. S druge strane, ne živimo u takvom svijetu, sva su nam rješenja već ponuđena te provjereno rade i zbog toga ne postoji apsolutno niti jedan razlog zbog kojega bi se urin ikada trebao pronaći na našem licu.

Zato, ako se borite s aknama koje jednostavno ne žele napustiti vašu kožu, znajte da postoji milijun opcija i da jednostavno još uvijek niste pronašli onu koja funkcionira za vas. Mi ćemo vas savjetovati da za idealno rješenje ipak dogovorite termin kod dermatologa, a svoj urin sačuvate za neke druge ekshibicije. Ne bi ste miješali.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj