Postoji li metoda izbjeljivanja zubi od koje neću izgledati kao Barbie?

24/06/2020

Postoji.

Nove metode izbjeljivanja zubi osmišljene su kako bi smanjile koncentraciju aktivnog sastojka (karbamid peroksida) i primjenjuju se personaliziranim pastama čije sastojke odredi zubar, a nanosite ih kod kuće, prije spavanja. Prethodne metode, koje su koristile isti sastojak, ali u kombinaciji s UV zrakama, kod nekih su uzrokovale preosjetljivost. “Nakon nekoliko godina iskustva zaključili smo da je bolje raditi ovaj tretman postupno, pastama koje imaju koncentraciju 10% vodikova peroksida ili karbamida (prethodno je bila 40%), kalijeva nitrata i fluora te da djeluju dok spavate“, detaljno opisuje stomatolog i stručnjak za ortodonciju Javier Canut. Ova tvar prodire u caklinu kako bi došla do srži. Slobodni radikali kisika koje oslobađa sredstvo za izbjeljivanje razgrađuju te molekule (razbijajući veze koje ih drže zajedno) čineći ih nevidljivima.

S jedne strane, takvim postupkom sprečava se osjetljivost, a s druge dobiva se prirodnija boja jer se postupak obavlja postupno pa je lakše postići željeni ton. “Prije je čak bilo slučajeva u kojima su zubi izgledali kao da su umjetni zbog pretjerano bijele boje.” Sustav je sljedeći: nanesete pastu (dr. Canut koristi marku Opalescence, dostupnu u dvije jačine i tri okusa) pomoću udlage i odete na spavanje. Nakon mjesec dana zubi će vam biti bijeli i vrlo prirodni. Osim toga, i njihovo opće stanje bit će bolje.

Cijene u hrvatskim stomatološkim ordinacijama su na upit jer ovise o tome želite li izbijeliti sve ili samo neke zube te variraju od 1000 do 2000 kuna. Više na ultradent.hr.

I.P.

Novo

Komentiraj