Istina o organskoj kozmetici

18/04/2014

Radi li se doista o djelotvornim i za kožu zdravim proizvodima, ili je riječ samo o još jednom prolaznom hippie trendu?

Prije samo nekoliko godina, prirodni i organski proizvodi uglavnom su skupljali prašinu, zabačeni na dno polica u nekom kutku dućana, no u posljednje se vrijeme situacija drastično promijenila. Sve više ljudi bira organske, domaće i potpuno prirodne proizvode bez aditiva, kemikalija i sumnjivih sastojaka, kako za jelo, tako i za ljepotu. A sami proizvodi se polagano iz marginaliziranih pretvaraju u mainstream, a i cijene su im sve prihvatljivije.

Posljednjih nekoliko godina svijet je definitivno zahvatio trend zdrave prehrane, a to automatski znači bolju dostupnost za mase. Kao što je trend krenuo sa zdravom prehranom, nastavio se i u vidu korištenja prirodnih i organskih proizvoda za osobnu higijenu i ljepotu. A upravo povećana potražnja dovela je do sve učestalije pojave novih brendova na tržištu te do veće količine prirodnih sastojaka u proizvodima za ljepotu.

Unatoč popularnosti ovakvih proizvoda, ne možemo se ne zapitati jesu li doista djelotvorni ili trgovci diljem svijeta imaju savršene vještine prodavanja magle. Saznali smo da brojni prirodni i organski proizvodi za kožu sadrže vrhunske ovlaživače koji na koži stvaraju zaštitni vodootporni sloj, a koji je zaslužan za usporavanje isparavanja vode iz kože zbog čega koža ostaje hidratizirana. A zahvaljujući molekularnoj strukturi masnih kiselina koje možemo pronaći u biljnim uljima, prirodni ovlaživači ne zatvaraju pore i ne ograničavaju disanje kože kao što to čine brojni sintetički ovlaživači. A to je posebice važno za sve one koji imaju problematičnu kožu sklonu aknama.

Čini se kolektivno možemo odahnuti sada kada znamo da ne bacamo novce u vjetar! A evo koje prirodne sastojke trebate tražiti, s obzirom na namjenu.

Za hidrataciju: ulje jojobe, kokosa, suncokreta, masline te sva ostala biljna i voćna ulja i shea maslac.

Za učvršćivanje: ekstrakti voća, čičak, voćni peptidi, vitamin C i kakadu šljiva.

Za čišćenje i piling: kokos, srebrna breza, ekstrakt korijena mrkve, plavac, voćni enzimi i zrna.

Photo credit: Profimedia

Mia Borčić

Novo

Komentiraj